Ohrasuurimoista valmistetut rieskat ovat aitoa suomalaista perinnettä parhaimmillaan!

Rieskat voidaan tehdä joko uunivuoassa tai koivun tuohesta tehdyssä tuokkosessa.

Halutessasi voit tehdä ohrasuurimovellistä hieman paksumpaa lisäämällä joukkoon vähän vehnäjauhoja.

Ryynirieskat ja Juhannusrieskat maistuvat herkullisimmilta uunituoreina ja lämpiminä.

 

Ainekset noin 25 annosta

dl
rikottuja ohrasuurimoita (esikypsytettyjä)
6
dl
maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
dl
piimää
2
dl
hapanta kermaa tai (laktoositonta) kermaviiliä
1
muna
1
tl
suolaa

Ohje

Ryynirieska:

  1. Pane rikotut ohraryynit yöksi maitoon likoamaan. Lisää seuraavana aamuna piimä, hapan kerma, kaurahiutaleet, muna ja suola. Seos muistuttaa sakeaa velliä.
  2. Voitele uunivuoka huolellisesti rasvalla. Kaada taikinaa vuokaan (tai tuohiropposeen) kahden sentin kerros. Paista rieskaa 300 asteessa 20 - 30 minuuttia.

Juhannusrieska:

  1. Juhannuksen aikaan maito piimitettiin kotona. Sekoita litraan kädenlämpöistä maitoa pari ruokalusikallista piimää. Anna maidon hapata piimäksi vuorokauden ajan huoneenlämmössä.
  2. Juhannusrieska tehdään ryynirieskan tapaan, mutta astiana on koivun tuohesta tehty tuokkonen. Juhannuksen aikaan nuoren koivun tuohi on taipuisaa. Tuokkosessa rieskaa paistetaan "kunnes se homahtuu".
  3. Pitkän paistoajan aikana rieskan ja tuokkosen saumakohta näyttää siltä kuin se olisi homeessa. Savossa leivät ja rieskat pannaan uuniin leveällä leipälapiolla. Pannu- ja tuohirieskat pannaan ja otetaan pois kapealla piakalla.
Resepti:
Jaakko Kolmonen, Opetusneuvos, keittiömestari

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.