Kasvisjuustokakku

Kasvisjuustokakku
3 t 40 min, josta valmisteluaika 3 t

Juustokakkua pidetään usein makeana herkkuna, mutta juustokakku voi mainiosti olla myös suolainen.

Kakun pohjana on tässä paistettu Pyöreä Piirakkataikina, joka pistellään haarukalla kypsänä, jotta kostutus imeytyy pohjaan.

Liivatelehdet tulee liottaa ensin 5 minuuttia kylmässä vedessä, sitten sulattaa ne kuumaan nesteeseen (ilman keittämistä) ja jäähdyttää ennen kylmiin aineisiin lisäämistä.

Kun liivatehyydyke on valmis, seos tulee välittömästi kaataa vuokaan, jotta seos ei ala hyytyä valmistuskippoon.

Juustokakut voi valmistaa edellisenä päivänä kylmään hyytymään, jolloin tarjoilupäivänä kakku tarvitsee vain koristella.

Kakun voi valmistaa myös hyvissä ajoin pakastimeen, esimerkiksi ennen juhlia.

n. 10:lle, n. 21 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka (n. 1½ l)
Pohja:
1pktMyllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, suolainen (380 g)
Kostutus:
½dlkasvislientä (½ dl vettä + 1 tl kasvisfondia)
Täyte:
7liivatelehteä
½dlsitruunasta puristettua mehua
2kesäsipulia varsineen
½kurkku
200gaurinkokuivattua tomaattia (valutettu öljy pois)
½dltuoretta oreganoa
200gfetajuustoa
200granskankermaa
200gturkkilaista jogurttia
200gmaustamatonta tuorejuustoa
200gaurinkokuivattu tomaattituorejuustoa
½tlsuolaa
1rklhunajaa tai sokeria
1tlrouhittua mustapippuria
Koristeeksi:
sitruunan raastettua kuorta, oreganoa, aurinkokuivattua tomaattia, kirsikkatomaatteja

Valmistusohje

Painele sulanut taikina irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle leivinpaperin päälle niin, että paperi jää irtopohjan ja reunojen väliin. Paista pohjaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 10–15 minuuttia vaalean ruskeaksi. Pistele pohja heti paiston jälkeen. Kostuta se kasvisliemellä.

Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 minuuttia, puristele vesi pois. Purista sitruunasta mehua ja mittaa siitä ½ dl juomalasiin puristettujen liivakoiden joukkoon, kuumenna nämä kiehuvaksi esim. mikroaaltouunissa tai kaada seos kattilaan ja kuumenna varovaisesti niin, että liivakot liukenevat mehuun.

Hienonna sipulit. Pilko kurkku pieniksi kuutioiksi tai raasta se karkeaksi raasteeksi. Valuta aurinkokuivatuista tomaateista öljy pois ja pilko tomaatit. Hienonna tuore oregano. Sekoita nämä kaikki isossa kulhossa. Lisää joukkoon murustettu fetajuusto, ranskankerma, turkkilainen jogurtti, tuorejuustot ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Tarkista hyvä maku. Lisää lopuksi liivateliemi kunnolla pyöräyttäen joukkoon.

Kaada hyytelö heti vuoassa olevalle jäähtyneelle pohjalle. Hyydytä jääkaapissa muutama tunti tai mieluiten yön yli. 

Irrota hyytynyt juustokakku tarjoilualustalle. Raasta kakun pintaan pestyä sitruunan kuorta, käytä koristeena lisäksi tuoretta oreganoa, aurinkokuivattua tomaattia ja kirsikkatomaatteja.

Vinkki: Mikäli kaikki ruokailijat pitävät valkosipulin mausta tai oliiveista, voit hienontaa joukkoon 2–4 valkosipulinkynttä tai silputa joukkoon 1 dl:n oliiveja (esim. kalamata).

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)