Jyväsämpyläsolmut

- Leivo jyväisiä sämpylöitä käyttämällä jyvinä Ohrasuurimoita.
- Ohrasuurimot sisältävät liukoista kuitua, beetaglukaania.
- Keitä suurimot ensin, jolloin niiden rakenne on pehmeä sämpylätaikinassa.
- Myös Riisi+Kaura suurimo sopii sämpylöihin.
- Solmun tms. muoto tuo itse leipomisen luovuutta esiin.
2 | dl | Myllyn Paras Esikypsytetty Rikottu Ohrasuurimoita |
tai Irtonainen Kaura+Riisiä | ||
½ | l | vettä tai piimää |
50 | g | hiivaa |
2-3 | tl | suolaa |
2 | rkl | hunajaa tai siirappia |
30 | g | pehmeää voita tai margariinia |
n.12 | dl | Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja |
tai Hiivaleipävehnäjauhoja | ||
Voiteluun: | ||
maitoa tai mehua | ||
Pinnalle: | ||
Myllyn Paras Kaurahiutaleita | ||
tai Neljän Viljan Hiutaleita |
Valmistusohje
Keitä suurimot pakkauksen ohjeen mukaan väljässä vedessä, 2 dl raakoja suurimoita vastaa 5 dl kypsiä.
Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, hunaja, rasva, kypsät jyvät sekä jauhoja. Alusta löysähkö taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esimerkiksi lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.
Leivo kohonneesta taikinasta sormenpaksuisia tankoja (pituus noin 25 cm) ja tee niistä löysiä solmuja. Kohota solmut hyvin peitettyinä.
Voitele kohonneet solmut maidolla ja koristele hiutaleilla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Valmistusaika: 2 tuntia
VINKKI: Keitä suurimoita kerralla reilumpi määrä ja käytä kypsiä suurimoita salaatteihin tai myslin tapaan viilin ja jogurtin kanssa.
Kommentoi reseptiä