Jyväsämpyläsolmut

- Leivo jyväisiä sämpylöitä käyttämällä jyvinä Ohrasuurimoita.
- Ohrasuurimot sisältävät liukoista kuitua, beetaglukaania.
- Keitä suurimot ensin, jolloin niiden rakenne on pehmeä sämpylätaikinassa.
- Myös Riisi+Kaura suurimo sopii sämpylöihin.
- Solmun tms. muoto tuo itse leipomisen luovuutta esiin.
2 | dl | Myllyn Paras Esikypsytetty Rikottu Ohrasuurimoita |
tai Irtonainen Kaura+Riisiä | ||
½ | l | vettä tai piimää |
50 | g | hiivaa |
2-3 | tl | suolaa |
2 | rkl | hunajaa tai siirappia |
30 | g | pehmeää voita tai margariinia |
n.12 | dl | Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja |
tai Hiivaleipävehnäjauhoja | ||
Voiteluun: | ||
maitoa tai mehua | ||
Pinnalle: | ||
Myllyn Paras Kaurahiutaleita | ||
tai Neljän Viljan Hiutaleita |
Valmistusohje
-
Keitä suurimot pakkauksen ohjeen mukaan väljässä vedessä, 2 dl raakoja suurimoita vastaa 5 dl kypsiä.
-
Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, hunaja, rasva, kypsät jyvät sekä jauhoja. Alusta löysähkö taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esimerkiksi lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.
-
Leivo kohonneesta taikinasta sormenpaksuisia tankoja (pituus noin 25 cm) ja tee niistä löysiä solmuja. Kohota solmut hyvin peitettyinä.
-
Voitele kohonneet solmut maidolla ja koristele hiutaleilla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Valmistusaika: 2 tuntia
VINKKI: Keitä suurimoita kerralla reilumpi määrä ja käytä kypsiä suurimoita salaatteihin tai myslin tapaan viilin ja jogurtin kanssa.
Kommentoi reseptiä