Leivo jyväisiä sämpylöitä käyttämällä jyvinä ohrasuurimoita, jotka sisältävät liukoista kuitua, beetaglukaania.

Keitä suurimot ensin, jolloin niiden rakenne on pehmeä sämpylätaikinassa. 

Solmun tms. muoto tuo itse leipomisen luovuutta esiin.

Ainekset noin 30 kpl annosta

2
dl
rikottuja ohrasuurimoita (esikypsytettyjä)
½
l
vettä tai piimää
50
g
hiivaa
2-3
tl
suolaa
2
rkl
hunajaa tai siirappia
30
g
pehmeää voita tai margariinia
Voiteluun:
maitoa tai mehua
Pinnalle:

Ohje

  1. Keitä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan väljässä vedessä, 2 dl raakoja suurimoita vastaa n. 5 dl kypsiä.
  2. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, hunaja, rasva, kypsät suurimot eli jyvät sekä jauhoja. Alusta löysähkö taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esimerkiksi lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.
  3. Leivo kohonneesta taikinasta sormenpaksuisia tankoja (pituus noin 25 cm) ja tee niistä löysiä solmuja. Kohota solmut hyvin peitettyinä.
  4. Voitele kohonneet solmut maidolla ja koristele hiutaleilla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. 

VINKKI: Keitä suurimoita kerralla reilumpi määrä ja käytä kypsiä suurimoita salaatteihin tai myslin tapaan viilin ja jogurtin kanssa.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras, kuva: Pia Inberg

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.