Ohuina siivuina pikaisesti kypsennetty ja herkullisessa marinadissa mehevöitynyt naudanliha, bulgogi, on bibimbapin ohella tunnetuimpia korealaisia ruokalajeja. Kirjaimellisesti käännettynä bulgogi tarkoittaa tulilihaa (bul = tuli, gogi = liha), vaikkei se erityisen tuliselta maistukaan. Nimi viittaakin valmistustapaan: alunperin liha kypsennettiin hiiligrillissä, nykyään lähes poikkeuksetta  pannulla. Lihaksi bulgogiin käytetään yleensä naudan parempia paloja, ulko- ja sisäfileetä. Voit valmistaa bulgogin myös possusta, mutta muista viipaloida liha mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

Ainekset 4:lle annosta

500
g
naudan ulkofileetä ohuina siivuina
2
kevätsipulinvartta pilkottuna
Marinadi:
6
rkl
soijakastiketta
3
rkl
hunajaa
2
rkl
riisiviiniä tai miriniä (tai sojua)
4
rkl
ananasmehua
4
valkosipulinkynttä hienonnettuna
2
cm
pala inkivääriä raastettuna
2
rkl
seesamiöljyä
2
tl
GoGreen seesaminsiemeniä
ripaus
mustapippuria

Ohje

  1. Leikkaa liha vastasyin ohuiksi siivuiksi, 6-7 mm. Keitä riisi kypsäksi paketin ohjeen mukaan.
  2. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Lisää kulhoon kevätsipuli ja lihasiivut. Sekoita hyvin ja anna marinoitua pari tuntia.
  3. Lämmitä pannu erittäin kuumaksi. Valuta lihoista enimmät marinadit. Älä heitä marinadin pois. Paista lihat kahdessa erässä, kunnes liha on hieman karamellisoitut. Muutama minuutti per satsi.
  4. Laita lopuksi kaikki lihat yhdessä pannulle ja kaada jäljelle jäänyt marinadi päälle. Kypsennä vielä minuutin ajan jatkuvasti sekoittaen.
  5. Annostele keitetty riisi kulhoihin ja päälle lihakastiketta. Koristele kevätsipulilla ja seesaminsiemenillä.
Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.