Ihana syyssato alkaa olla tuloillaan ja saamme nauttia erilaisista metsän marjoista sekä tietysti kotimaisista kasvimaan herkuista. Tämä satokauden kasvispiirakka on valmistettu porkkanasta ja kesäkurpitsasta, mutta tähän sopisi myös muut kasvimaan vihannekset ja juurekset.

Idea tähän koristeluun lähti omenaruusuleivonnaisista, joita olen itsekin valmistanut aikaisemmin voitaikinasta, marmaladista ja omenoista. Omenaruusuista tulee hyvin kauniita, kun omenasiivut rullataan voitaikinan sisään ruusukkeiksi. Päätin kokeilla samalla idealla nyt kasvisversiota. Sehän onnistui mukavasti.

Täytteenä on kermainen tuorejuusto sekä astetta kevyempi kermaviili. Makua on tuomassa ihanan raikas kevätsipuli sekä nuo päällä olevat kasvikset. 

Pohjana käytin tällä kertaa kaupan pakastealtaasta löytyvää Myllyn Paras-piirakkapohjaa, joka on tarkoitettu nimenomaan suolaisiin leivonnaisiin. Kyllähän tuon piirakan valmistaminen nopeutui huomattavasti ja pohjakin käyttäytyi hienosti. Piirakka irtosi myös hyvin vuoasta, vaikka käytössä olikin vain irtoreunus. Rasvaa ei pohjasta irronnut vaan pohja pysyi hyvin kasassa. Kyllä tällainen piirakkapohja kannattaa pitää niin kodin kuin kesämökinkin pakastimessa.

Kasvispiirakka

Syyssadon kasvispiirakka kesäkurpitsasta ja porkkanasta

1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikinaa, suolainen

Täyte

2 kesäkurpitsaa

2 isoa porkkanaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g kermaviiliä

10 cm kevätsipulinvartta

1 kananmuna

1 dl juustoraastetta

mustapippuria

suolaa

yrttiöljyä

Sulata pohjataikina huoneenlämmössä noin tunnin verran. Nosta piirakkataikina vuoan (noin 24-30 cm) keskelle ja painele se sormin vuoan pohjalle sekä noin 2-3 cm vuoan reunoille. Jos haluat siirtää piirakan paiston jälkeen tarjoiluastialle, niin paista piirakka silloin esimerkiksi irtopohjavuoassa, uunipellillä leivinpaperin päällä.  

Valmista täyte siivuttamalla kesäkurpitsa ja porkkana ohueksi siivuksi pitkittäin. Laita kesäkurpitsa mikronkestävään kulhoon ja lusikoi pari ruokalusikallista vettä kesäkurpitsojen päälle. Kuumenna noin minuutin ajan mikrossa. Tee sama porkkanasiivuille, mutta kuumenna niitä hieman kauemmin, noin 3 minuutin ajan.

Pilko kevätsipulin varsi pieneksi. Sekoita täytteen muut ainekset keskenään yhdessä kevätsipulin kanssa. Levitä täyte piirakkapohjan päälle. Pyörittele keskelle kesäkurpitsasta ruusun keskiosa ja nostele sen ympärille vuorotellen kesäkurpitsaa ja porkkanaa. Voitele uunia vaille valmis piirakka öljyllä ja paista 175 asteessa noin 50-60 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja nosta jääkaappiin vetäytymään. Lämmitä piirakka ennen tarjoilua ja voitele vielä uudestaan öljyllä. 

Kasvispiirakka vaihekuva

Ruusuinen kasvispiirakka ennen paistamista

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.