Kun kaipaat pientä makeaa, on aika leipoa kaneliässiä! Nämä maukkaat ja suloiset pikkuleivät ovat helppo valmistaa.
Kaneliässät ovat olennainen osa pikkuleipäperinnettä ja säilyttävät suosionsa vuosikymmenestä toiseen. Maukkaiden ja onnistuneiden kaneliässien salaisuus on aito voi. Sokeroidut pikkuleivät sopivat juhla- ja kahvipöytään.
Kahvipöydästä yli jääneet kaneliässät voi säilyttää tiiviisti suljetussa kannellisessa purkissa.
Pehmitä voi huoneenlämmössä tai varovasti mikrossa. Lisää sokeri. Vatkaa sokeri-voiseos, kunnes se vaalenee. Vatkaa munat joukkoon yksitellen niin, että seos jää kuohkeaksi. Lisää jauho-leivinjauheseos, tarvittaessa siivilän läpi. Sekoita tasaiseksi.
Laita pehmeä taikina piparipursottimeen ja pursota n. 1 cm (10 mm) terällä ässiä leivinpaperin päälle. Sekoita sokeri ja kaneli reunallisessa astiassa, esim. vuoassa. Ripottele pinnalle kaneli-sokeria.
Mikälipursotinta ei ole, leivo ässät käsin. Laita tässä tapauksessa taikina peitettynä jähmettymään jääkaappiin puoleksi tunniksi. Leivo taikinasta jauhoja apuna käyttäen 8 cm:n mittaisia pikkutankoja (Ø 1 cm). Sekoita sokeri ja kaneli reunallisessa astiassa ja pyöräytä tangot sokeri-kaneliseoksessa. Siirrä pellille leivinpaperille. Käännä S-kirjaimen muotoon.
Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n. 15 min tai kunnes ässät ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.
Muuten hyvä resepti, mutta itse punnitsen ainekset, sillä helposti tulee väärät mitat, kun käyttää desin mittaa. Digitaalisella vaa'alla on helppo saada just eikä melkein oikeat määrät.
200gr voita-150gr sokeria-350gr jauhoja ja 1 1/2 tlk leivinjauhetta. Onnistuu aina !
Kotonanin näitä tehtiin niin, että aina paistettiin koekakkuja, joita me mukulat saimme maistella onnesta ymmyrkäisinä. Jos levisivät, äiti lisäsi jauhoja, ja taas paistettiin koekakkuja.
Ei myöskään tarvittu pursotinta, vaan ässät tehtiin käsissä pyöreäksi leivotusta, pikkusormen vahvuisesta taikinapötköstä.
Vaimo teki näitä, niitä sai syödä vain kovin vähän :-)
Päätin kokeilla leipomista elämäni ensimmäisen kerran, ohjeethan on hyvät.
Hyviä tuli, muotoiluun jäi toivomisen varaa, makuun se ei onneksi vaikuta.
Voi kastaa puoliksi sulatettuun suklaaseen ja sitten jääkaappiin. Puolisuklaa ässiä. Nää keksit on niin helppoja tehdä, että nyt voikin tehdä näitä lahjaksi ystävilleen.