Maistuvat aasialaiset salaattiruoat

Tuoreet raaka-aineet aasialaiseen salaattiin torilta

Aasiassa, tarkemmin Thaimaassa ja Vietnamissa matkustelleena olen matkalla ajatellut: ”Näitä taitavasti maustettuja, raikkaita ja terveellisiä ruokia haluan syödä useammin”. Aasialaiset ruoat, varsinkin salaattiruoat ovat nautinto silmille ja vaihtelua makunystyröille. Raaka-aineiden rapeus, koukuttavat makuyhdistelmät ja tuliset, mutta silti kevyet kastikkeet luovat kiehtovan pohjan aasialaisille salaattiruoille.

Tunnetuin salaatti monille matkailijoille on Papaija-salaatti. Papaija-salaatti on Thaimaassa tulinen ja kirpeä. Sen kanssa tarjoillaan riisiä, joka miedontaa mukavasti vahvoja makuja. Raaka-aineina on vihreää papaijaa, limeä, chiliä, tomaattia, sipulia, valkosipulia, korianteria, kalakastiketta, vahvaa minttua sekä usein myös kanaa, rapuja, muita mereneläviä tai pähkinöitä. 

Raaka-aineita torilta, Thaimaa

Vietnamissa papaija-salaatissa hento makeus korostaa salaattiainesten aromeja. Salaatin kastikkeessa on makeaa soijaa ja hiven sokeria. Raaka-aineina on tyypillisesti myös juureksia, kuten porkkanaa, joka sekin lisää makeuden tuntua. Ainekset on pilkottu kauniisti aasialaiseen tyyliin suikaleiksi. Annokset koristellaan upeasti muotoilluin kasviskukin tai -lehdin.

Papaijasalaatin koristeellisuus, Nha Trang, Vietnam

Edellisen Vietnamin matkan jälkeen tein salaattireseptin, jolla pääsee Suomessakin fiilistelemään tätä ihanaa ruokaa ja muistelemaan Vietnamin kauniita maisemia. Katso resepti: Vietnamilainen äyriäis-papaijasalaatti.

Vietnamilainen äyriäis-papaijasalaatti

Nuudelisalaatti on toinen hyvin tyypillinen salaatti Aasiassa. Ruokaan käytetään parhaiten saatavilla olevat sesongin huokeahintaiset, mutta laadukkaat salaattiainekset. Nuudelin ansiosta salaatista syntyy ruokaisa ja se toimii näin paikallisten arkiruokana. Jos valmistat tätä ruokaa Suomessa, voit halutessasi korvata nuudelit spagetilla. Salaatissa keitettyyn, kylmällä vedellä huuhdottuun nuudeliin yhdistetään kauniisti suikaloituja rapsakoita raaka-aineita: porkkanaa ohuina koristeellisina suikaleina, raikkaan vihreää papua, kesäsipulin varsia, keltaista bambunversoa ja ituja sekä seesaminsiemeniä.

Tuoreet raaka-aineet aasialaiseen salaattiin torilta

Mausteyrttinä nuudelisalaatissa toimii useimmiten aasialaisissa ruoissa niin tyypillinen korianteri vihreine koristeellisine lehtineen. Aasialainen salaatinkastike on maistuva seos seesamiöljyä, riisiviinietikkaa, soija- ja chilikastiketta.

Aasialainen nuudelisalaatti

Kesärullat ovat tyypillisiä aasialaisia ruokia, joissa salaatti on kääritty riisipaperiin. Ohessa on ohjeeni kesärullille, jonka mausteiden aromeissa yhdistyvät osteri- ja soijakastikkeen makeus, chilin tulisuus, inkiväärin vahvat aromit ja mintun raikkaus. Kesärullat voi tehdä perinteiden mukaan riisipaperiin, länsimaiseen tyyliin lehtevään taikinaan tai täytteen voi nauttia sellaisenaan aasialaisena salaattina.

Katso koko ohje tästä: Vietnamilaiset kesärullat.

Vietnamilaiset kesärullat

Mizuna on yksi tyypillisistä salaateista, joka on kantautunut Aasiasta myös Suomeen ja on suosittua nyt kotipuutarhurien parissa. Mizunalla eli Japaninkaalilla on koristeellisesti hapsumaiset, hennon vihreät lehdet ja se on satoisaa juuri tähän aikaan vuodesta. Mizunan maku muistuttaa hieman aromikasta lehtikaalia, mutta on miedompi. Mizunaa kannatta hyödyntää monipuolisesti salaatteihin, patonkien täytteisiin, munakkaisiin, wokkeihin, pad thaihin ja nuudeliruokiin. Itse löysin mizunaa Pirkka-sesonkisalaattisekoituksesta. Voit korvata mizunan nuorella lehtikaalilla.

Mizunasalaatti-kulho

(1:lle)

Kulho:
1 dl Myllyn Paras Raketti Spagettia
kourallinen mizunaa tai muuta mietoa ohutlehtistä vihersalaattia tai lehtikaalia
½ porkkanaa
5 cm kurkkua suikaleina tai viipaleita
½ dl pähkinöitä
Kastike:
1 rkl chilikastiketta
1 rkl limenmehua
1 rkl makeaa soijakastiketta
1 tl sokeria
Koristelu:
tuoretta korianteria

Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan "al dente". Valuta lopuksi kylmällä vedellä lävikössä. Leikkaa tai revi mizunaa kulhon pohjalle. Kuori porkkana ja ota siitä pitkiä lastuja kuorimaveitsellä. Leikkaa kurkku koristeellisiksi viipaleiksi. Kokoa edellä mainitut ainekset ja pähkinät kulhoon. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada se salaatin päälle. Koristele korianterin koristeellisilla lehdillä. Nauti!

Mizunasalaatti-kulho

Mizuna-vihersalaatin kaveriksi sopii hyvin Ruokaisa broilerpiirakka aasialaisella twistillä. Katso resepti tästä.

Ruokaisa broilerpiirakka aasialaisella twistillä

Kasto myös Vappu Pimiän mainio ruokaisa salaattiresepti Marian thaimaalaisvaikutteinen pastasalaatti.

Marian thaimaalaisvaikutteinen pastasalaatti

Mukavaa syksyn alkua ja haaveilua talven matkasta Aasiaan!

Aasian salaattiaineksia

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.