6 plus 6 luonnonkasvin sopivuus ja käyttö ruokiin ja leivontaan

Luonnonkasvipiirakka

Yleistä:

  • huuhdo yrtit aina
  • käytä yrtit nuorina, leikkaa vanhemmat kasvit mataliksi ja saat uutta nuorta ”baby”satoa
  • lähes kaikki luonnonyrtit sopivat kuivattaviksi ja kuivattuna esim. yrttiteen raaka-aineeksi
  • ole varma, että tunnistat oikean yrtin, tarkkaa kuten sienissäkin
  • opettele ensin vaikka seuraavien kuuden yrtin käyttö

1. Voikukka

  • voikukkia suomessa n. 500 eri lajia
  • eri lajit erimakuisia ja eri vahvuuksisia, mitä vahvempi/karvaampi, sitä enemmän flavonoideja
  • miedoimman makuinen on pieni nuori pyöreälehtinen voikukka
  • karvaimpia ovat punaruotiset ja syväuurteiset/sahalaitaiset voikukat
  • voikukan lehdissä keskimäärin 10 x enemmän vitamiineja kuin salaateissa
  • voikukka poistaa nestettä
  • voikukkaa voi käyttää sellaisenaan tai kypsennettynä, esim. salaatteihin, leivän päälle, smoothieihin, sämpylä- tai lettutaikinoihin, kasvispaistoksiin, keittoihin, piirakoihin, kukkanuppuja voi paistaa voissa
  • voikukan varsia ei kannata käyttää
  • voikukan maitiaisnestettä voi levittää syyliin
  • voikukan makuun sopii minttu makuparina, myös juustot istuvat hyvin voikukan kanssa

Voikukka

2. Maitohorsma

  • beetakaroteiinia, rautaa, proteiinia
  • käytä pieniä nuoria punertavia versoja tuoreena tai kypsennettynä
  • mieto miellyttävä maku
  • nuorta maitohorsmaa voi käyttää kuten parsaa ja maistuu hyvältä sellaisenaan, salaateissa tai smoothieissa
  • vähän isomman maitohorsman lehdet sopivat salaatteihin, munakkaaseen, wokkeihin ja kasvisgratiineihin
  • myöhemmin maitohorsmankukat sopivat salaattiin, kakkujen koristeluun
  • vinkki: laita niitä veden kanssa jääpalamuotteihin ja saat kauniita ja syötäviä jääpaloja

Maitohorsma Maitohorsma

3. Siankärsämö

  • pieninä herkullisia
  • myöhemmin myös kukat voi käyttää teehen
  • sisältää seleeniä
  • riista- ja sieniruokiin sekä piirakoihin
  • tee täytettyjä sieniä, täytteeksi siankärsämöä ja sulatejuustoa
  • sopii oikein hyvin myös kasvisliemiin, teeksi
  • kuivattu siankärsämö suolan kanssa makusuolaksi
  • makuparina rakuuna ja inkivääri toimivat
  • vanhemmat siankärsämöt voi käyttää jalkakylpyyn

Siankärsämö

4. Vuohenputki

  • hyvin yleinen, kukkapenkkien riesa
  • tunnistat ja erotat sen tuoksustaan (porkkana, selleri) - opettele se
  • vuohenputki on nuorena nuppuinen, lehti on kolmisorminen leveähkö lehdistö ja kolmiosainen, koiranputkella viisiosainen lehti (ei hyvä, mutta ei myrkyllinen) ja myrkkykeisolla (myrkyllinen) on ohuemmat lehdet
  • kolmiosainen varsi, joista 1 sivu kupera (kuten hoikka raparperi)
  • valkoiset/vihertävänvalkoiset kukat
  • 4 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa, magnesiumia ja rautaa paljon
  • poistaa nestettä
  • sopii smoothieihin, keittoihin, munakkaisiin, piirakoihin, pestoon, pastakastikkeisiin
  • hyvää sipulin kanssa
  • juomana hyvää sitruksenmakuisten yrttien kanssa
  • muistisääntö: vuohenputki ja vuohenjuusto sopivat yhteen

Nämä ovat oikeita vuohenputkia:

Vuohenputki Vuohenputki Vuohenputki

Opettele erottamaan:

Vuohenputki 
Vuohenputki (Lähde: Yrttiwiki.hipit.fi)

Myrkkykeiso
Myrkkykeiso: (Lähde species.wikimedia.org)

5.Nokkonen

  • yleinen 
  • hyvää nuorena, myös kukinnot käyvät
  • rautaa, D-vitamiinia, beetakaroteiinia, magnesiumia
  • lisää virtsaneritystä
  • käytä mieluiten huuhdottuna ja ryöpättynä, jolloin nitraatit lähtevät
  • keittoihin, paistoksiin, pastakastikkeisiin, lettutaikinaan, piirakoihin, sämpylätaikinaan, smoothieihin jne. käytä kuten pinaattia
  • nokkosten huuhteluveden voi käyttää hiusten huuhteluvetenä
  • nokkosen kukasta saat vaniljan makua
  • tee makuvesiä 

Nokkonen

6. Mesiangervo

  • sisältää salisyylihappoa eli on todella vahva, hieman aspiriinin maku
  • käytä pieniä määriä
  • valkoiset hunajantuoksuiset kukat parantavat huonon valkoviinin makua 
  • sopii kuivattuna yrttiteehen

Mesiangervo

Tässä vielä 6 tuttua juttua, joista et erehdy:

Kuusenkerkkä 

  • nuorena (toukokuussa) kuusenkerkät monien herkkua sellaisenaan
  • runsaasti C-vitamiinia
  • ihana sitruunan maku
  • sopii yrttiteehen
  • kokeile smoothieihin turkkilaisen jogurtin kanssa

Kuusenkerkkä

  • Ahomansikan lehti: hyvä, mutta ei raskaana oleville
  • Pihlajansilmut: hyviä nuorena, kiva pikantti maku
  • Vadelman lehdet: käytä pieninä, kuivaa teeksi
  • Mustikan lehdet: saat salatteihin kirpeyttä, kuivaa teeksi
  • Ketunleipä: saat sitruunaista makua, sisältää oksaalihappoa, älä käytä liikaa

Mustikanlehti Ketunleipä

Juttu: Arja Elina Laine ja hänen käymä ”Hulluna Hortaan” Raija ja Jouko Kivimetsän järjestämä kurssi Espoossa 5/2014.
Kuvat: Arja Elina laine

Artikkelin kirjoittaja

Markkinointi

En päässyt kurssille, kun oli lakkiaiset, mutta kiitos näistä sivuista. Tällaista kaipailinkin.

Onko horsmalla myrkyllisiä matkijoita? Kukassahan sen varmasti tunnistaa mutta entä nuoret versot?

Hei! Kiitos ohjeista villiyrttien käyttöön. Kuusenkerkkien kerääminen ei kuitenkaan kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan niiden keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Tätä tulee korostaa nyt kun villiyrttien käyttö on nouseva trendi.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.