Leivo pakasteena myytävään pyöreään kauramurotaikinaan marjoilla ja vaahtokarkeilla herkullinen piirakka.

Marjojen ja rahkan happamuus ja vaahtokarkkien makeus täydentävät toisiaan. Tässä on käytetty kuningatarmarjaseosta eli vadelmia ja mustikoita.

Vaahtokarkit kovettavat massan ilman liivatetta kylmässä, ei toki niin kovaksi kuin liivatehyytelö, mutta unelmaisen pehmeäksi. Kaunis koristelu eli pienet vaahtokarkit ja tuoreet marjat ja vihreät yrtit kruunaavat marja-suklaaherkun.

Ainekset piirakkavuoallinen, halkaisija 24-28 cm, noin 8 annosta

2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
100
g
tummaa suklaata rouheena
voita
4
dl
mustikoita ja/tai vadelmia
Täyte:
½
dl
vahvaa marjamehua
3
dl
mustikoita ja/tai vadelmia
120
g
pieniä (1x1 cm) vaahtokarkkeja
2
dl
vaahtoutuvaa kermaa
200
g
vaniljarahkaa
Päälle:
2
dl
mustikoita ja/tai vadelmia
1
dl
pieniä vaahtokarkkeja (20 g)
mintunlehtiä

Ohje

  1. Ota taikina sulamaan. Sekoita taikinaan kakkaojauhe ja rouhittu suklaa. Tämä onnistuu helpoiten käsin puristelemalla.

  2. Levitä taikina voidellun ja leivitetyn melko korkeareunaisen piirakkavuoan tai irtopohjaisen vuoan pohjalle. Levitä taikinan päälle 4 dl marjoja. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 15-20 min.

  3. Valmistele sillä aikaa täyte. Laita kattilaan mehu ja marjat, kiehauta ne. Ota pois levyltä ja kaada sekaan pienet vaahtokarkit. Sekoita, kunnes karkit ovat sulaneet joukkoon (n. 5 min). Anna seoksen jäähtyä kattilassa kunnolla, esim. kylmässä vesialtaassa tai jääkaapissa.

  4. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon rahka. Kaada kylmä marja-mehuseos nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten rahka-kermavaahtoon ja levitä täyte heti jäähtyneen piirakan päälle.

  5. Laita piirakka jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi, jolloin se hyytyy unelmaisen pehmeäksi. Koristele piirakan päällys tuorein marjoin, pienin vaahtokarkein ja mintunlehdin.

VINKKI: Jos pidät enemmän happamista marjoista, käytä musta- ja punaherukoita. Voit koristella piirakan myös pienillä syötävillä luonnonlehdillä, esim. nuorella siankärsämöllä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.