Trendikästä herkuttelua, mitä jos leipoisit tuorekakun tai raakakakun?

tuorekakun raikkaat koristeet

Viimeisen viiden vuoden aikana ovat muodissa olleet kakut, joita ei paisteta uunissa. Niiden niminä on välillä tuorekakku ja välillä raakakakku. Moni on nähnyt molempia reseptejä, mutta asiaan vihkiytymättömät eivät välttämättä osaa tunnistaa näiden kakkujen tarkempia valmistusmenetelmiä tai eroja.

Tuorekakku on valmistettu tuoreista raaka-aineista ilman, että kakku on paistettu uunissa. Raaka-aineet voivat kuitenkin olla niiden valmistusprosessissa kuumennettuja, kuten esimerkiksi hiutaleita, leseitä, kookossokeria tai hunajaa. Tässä tuoretrendissä ei olla ihan niin tarkkoja raaka-aineiden valmistusmenetelmien suhteen kuin raakaruokatrendissä.

Raakakakku, joka valmistetaan raakaruokatrendin mukaisesti, tehdään aineista, joita ei ole missään vaiheessa kuumennettu yli 40–45 asteeseen. Raakakakkujen aineet ovat kuumentamattomia ja usein myös gluteenittomia, maidottomia, munattomia ja vegaanisia. Tällaiset raakakakut sopivat moniin tilanteisiin tarjottavaksi, jos porukassa on ruokarajoitteita tai erikoisruokavalioita.

Raakakakun tekoa

Tässä lyhyesti muutamia raakaravinnon periaatteita, jotka raakakakkujen leipojan on hyvä tietää:

  1. Raakaruokailijan ruokavalio koostuu vihanneksista, juureksista, palkokasveista, marjoista, hedelmistä, siemenistä, pähkinöistä, iduista, merilevästä ja kylmäpuristetuista öljyistä.
  2. Raakaruokaa ei kuumenneta yli 40-45 asteiseksi.
  3. Raakaruokien valmistukseen ei käytetä hellaa tai uunia.
  4. Ruoat valmistuvat tehosekoittimella, monitoimikoneella, kasviskuivurilla ja raastinraudalla.
  5. Raakaruoat ovat entsyymipitoisia, sillä kuumuus ei ole tuhonnut entsyymejä. Entsyymejä tarvitaan ravinnon pilkkoutumiseen.
  6. Vesiliukoiset vitamiinit säilyvät paremmin raakaruoissa kuin kuumennetuissa ruoissa.
  7. Raakaruokien tyydyttymättömät eli terveelliset öljymuotoiset rasvat pysyvät parhaassa muodossaan.
  8. Raakaruokavalion noudattaminen vaatii jonkin verran aikaa ja kekseliäisyyttä. Periaatteessa kuitenkin lähes kaiken voi valmistaa myös raakana.

Moni herkku muuntautuu ravintorikkaaksi raakaversioksi.

Korvaa näin:

sokeri → hunaja tai agave-siirappi

viljatuotteet → idätetyt viljanjyvät, pähkinät tai kuivahedelmät

tuorejuusto ja kerma → cashew-, kookos- tai macadamiatahna

kananmuna → kylmäpuristettu kookosöljy tai chiansiemenet

suklaa → raakakaakaojauhe

kinuski → sen makua sekä väriä muistuttavat mulperipuun marjat

liivate  psylliumjauhe, chiansiemenet

voi, margariini → kylmäpuristetut öljyt, mm. kookosöljy, kaakaovoi

hillot  tuoresoseet

Mikäli olet innostunut raakaruoasta ja tunnet jo trendin hyvin, saatat innostua elävästä ravinnosta. Elävä ravinto on yksi raakaravinnon muoto eroten muusta raakaravinnosta muun muassa siten, ettei öljyjä, suolaa ja etikkaa käytetä. Rasvat saadaan avokadosta, siemenistä ja pähkinöistä. Happamuus hankitaan maitohapatuksella ja suola merilevästä. Elävään ravintoon liittyy vahvasti idätys, liotus, kasvatus versoiksi ja oraiksi, maitohapatus, kuivaus ja mehustus. Toisinaan elävän ravinnon kakku ja tuorekakku on joissain lähteissä sama asia. Termistö tuntuu edelleen siis hakevan uomiaan, mutta itse kyllä kutsuisin elävän ravinnon kakkua juurikin elävän ravinnon kakuksi.

Tämä suunnittelemani kesäinen Raikas tuorekakku on maidoton, munaton ja vegaaninen. Se sopii moniin tilanteisiin tarjottavaksi ja on mainio varsinkin silloin, kun porukassa on ruokarajoitteisia. Koristele tuorekakku vasta ennen tarjoilua runsain koristein, esimerkiksi tuoreilla marjoilla, yrteillä, syötävillä kukilla ja muilla kakun raaka-aineilla. Jos kaikki kakku ei tule syötyä kerralla, säilytä kakkua jääkaapissa tai pakasta se myöhempää käyttöä varten.

Tuorekakun raikkaat koristeet

Mikäli tuoreita marjoja ei ole käytettävissä, myös sulatetut pakastemarjat sopivat kakkuun. Kun käytät kakkuun pakastemarjoja, niiden tulee sulaa ensin huoneenlämpöön, koska pakastemarjat jähmettävät täytteen liian aikaisin. Jos näin pääsee käymään, lämmitä seosta vesihauteessa tai mikrossa. Tähän tuorekakkuun sopivat mainiosti punaherukat, jotka helpolla jäävät käyttämättä leivonnassa. Katso tuorekakun resepti.

Raikas tuorekakku

Katso tästä toinen raikas Vadelmainen tuorekakku -resepti.

Raakakakku

Ohje on melko vanha ja se on ajalta jolloin tuorekakku- raakakakku termit eivät olleet kovin vakiintuneita. Niinpä tämä kakku on nimetty aikoinaan raakakakuksi, vaikka se on nykykäsitteen mukaan oikeammin tuorekakku. Tämäkin kakku valmistuu ilman uunia. Kakussa on täysjyvävilja-suklaapohja ja marjainen täyte, kyseessä on siis lähes terveellinen kakku. Voit valmistaa kakun ajoissa ennen tarjoilua tai vierasvaraksi pakastimeen.

Muista ottaa kakku jääkaappiin pehmenemään noin tunniksi ennen tarjoilua, jolloin se on sopivan pehmeää syötäväksi. Katso myös videolta, kuinka aikoinaan valmistin tämän makoisan kakun Liv & Learn: Arjan keittiössä -ohjelmassa televisiossa.

Kolmas kakku, jonka ohjeen paljastan tässä, on tyttäreni Anni-Sofian valmistujaisiin tekemämme versio marjaisasta raakakakusta.

Raakakakku mustikoilla

Olemme loihtineeet tästä raakakusta monenlaisia versioita, joista tässä yksi mulperinmarjoilla twistattuna. Oleellista kakussa on oikea tarjoilulämpötila, se tulee ottaa pakastimesta jääkappiin noin tuntia ennen tarjoilua.

Raakakakku ennen koristelua

Mulperinmarjat olivat vielä vuosi sitten itselleni tuntematon terveellinen herkku. Trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla kasvavat Mulperin eli silkkiäispuun marjat ovat hyvin ravinteikkaita ja niitä on tutkittu paljon. Mulperit sisältävät runsaasti C-vitamiinia, rautaa ja kalsiumia. Mulperinmarja on hyvin runsaskuituinen ja se sisältää myös runsaasti proteiinia. Mulperit sisältävät myös flavonoideja, polyfenoleja ja steroideja. Mulperimarjoja voi syödä ihan sellaisenaan. Suomesta niitä saa ostaa pehmeiksi kuivattuina ja ne maistuvat toffeelta. Näitä kannattaa sekoittaa myslin ja raakasuklaan sekaan tai käyttää leivonnaisiin, smoothieihin, salaattiin – tai vaikkapa syödä pannukakkujen ja tuorepuuron seassa.

Raakakakku Mulperinmarjoilla

Raakakakku Mulperinmarjoilla

1 kakku, noin 10:lle, irtopohjavuokaan, halkaisija 18–20 cm

Pohja:
10 kpl pehmeää taatelia
1½  dl saksanpähkinöitä
1/3 tl kristalli- / Himalajan vuorisuolaa

Täyte:
3 dl cashewpähkinöitä
1 dl puristettua sitruunanmehua
1 tl aitovaniljajauhetta tai 1 vaniljatangon siemenet
1 dl sulaa kookosöljyä
½–1 dl hunajaa (vegaanit esim. kookosnektaria) 
2 dl tuoreita marjoja (mustikoita, vadelmia, karhunvattuja, mansikoita)

Päälle:
1 dl tuoreita marjoja
1 dl kuivattuja Mulperinmarjoja

Aloita valmistus liottamalla cashewpähkinöitä vähintään 3–4 tuntia ja taateleita puoli tuntia.

Rouhi saksanpähkinät veitsellä pieneksi ja laita korkeaan kannuun. Lisää taatelit ja survo nämä sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi, mausta suolalla.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla niin, että paperi jää pohjan ja reunarenkaan väliin. Sivele reunoille öljyä tai suojaa reunat leivinpaperisuikaleilla, jotta kakku irtoaa siististi. Painele pohjaseos tiiviisti ja tasaisesti vuoan pohjalle ja laita pohja pakkaseen täytteen valmistuksen ajaksi.

Blendaa kaikki täytteen ainekset paitsi marjat tasaiseksi blenderillä (n. 2 min). Jos täyte tuntuu turhan jähmeältä, voi sinne lisätä pienen tilkan vettä (tai säätää kookosöljyn määrää). Makeutus oman maun mukaan, aluksi kannattaa laittaa vähemmän ja vasta sitten lisätä tarvittaessa.

Lusikoi 2/3 täytteestä vuokaan ja tasoita pinta. Laita kakku hetkeksi pakkaseen, blendaa sillä aikaa marjat lopun täytteen kanssa. Kaada marjatäyte pähkinätäytteen päälle.

Laita kakku pakastimeen jähmettymään, kakun paksuudesta riippuen se on valmista tarjoiltavaksi 1–2 tunnin sisällä. Jos säilytät kakkua pakastimessa pidempään, kannattaa kakun antaa hetki sulaa ennen tarjoilua, rakenne ja maku ovat herkullisimmillaan pehmeäksi sulaneena. Irrota kakku kuitenkin mahdollisimman jäisenä tarjoilulautaselle, jolloin se onnistuu helpoiten. Koristele tuorein marjoin ja toffeenmakuisin kuivatuin Mulperinmarjoin.

 Lisää tuorekakuista ja raakaruoka-aiheesta löydät esimerkiksi:

  • Satu Silvo & Silvoplee: Elinvoimaa Kasvisruoasta
  • Matleena Lahti: Raakasuklaata & superruokaa
  • Raakaruokablogit
  • Raakaruoan ainesosien valmistajien nettisivut
Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.