Kauran ja ohran sisältämän vesiliukoisen ravintokuidun, beetaglukaanin on tutkitusti todettu alentavan kolesterolia. Beetaglukaani on pitkäketjuinen hiilihydraatti. Se muodostaa suolistossa veden kanssa geelin, joka estää ruoassa olevaa kolesterolia imeytymästä elimistöön. Geeli myös sitoo ohutsuolessa itseensä sappihappoja, joiden yksi rakennusaine on kolesteroli. Koska beetaglukaanigeeli poistaa sappihappoja, maksa joutuu käyttämään elimistössä jo olevaa kolesterolia uusien sappihappojen tekemiseen. Näin elimistön kolesteroliarvo laskee. 

EU:n hyväksymä terveysväite
Kaura- ja ohratuotteissa, joissa beetaglukaania saadaan vähintään 1 g / annos, voidaan käyttää EU:n hyväksymää terveysväittämää beetaglukaanin kolesterolia alentavasta vaikutuksesta. EU:n suosituksen mukaan beetaglukaania tulee terveysvaikutuksen saavuttamiseksi nauttia vähintään 3 g vuorokaudessa. Lue lisää terveysväitteistä Eviran sivuilta.

Myllyn Paras Oy:n beetaglukaania sisältävät tuotteet on merkitty näkyvästi 
Terveysväittämäkriteerit täyttävissä tuotteissa on seuraavat merkinnät:

Korkea kolesteroli on sepelvaltimotaudin kehittymisen riskitekijä*. 

Edullisen vaikutuksen saavutat nauttimalla päivittäin 3 grammaa kauran tai ohran beetaglukaania. Esimerkiksi yhdestä annoksesta (40 g hiutaleita) Myllyn Paras -kaurapuuroa saat puolet suositellusta päivittäisestä beetaglukaanimäärästä. Syömällä kaura- ja ohratuotteitamme osana terveellistä ja monipuolista ruokavaliotasi pidät kolesterolisi kurissa.

* Sydän- ja verisuonitauteihin liittyy useita riskitekijöitä, eikä yhden tekijän muuttamisesta ole välttämättä hyötyä.

EU:n beetaglukaanikriteerit täyttävissä kaura- ja ohratuotteissa on tuotetietosivuilla beetaglukaanitunnus. Myös tuotteiden annoskohtaiset beetaglukaanimäärät löytyvät tuotetietosivuilta.

Beetaglukaani