Porkkanakerroskakun tuunaus

Kesäsesongin aikaan tekee harvemmin mieli nauttia mitään lämpöistä ruokaa, ellei olla mökkiolosuhteissa ja grilli äärellä. Salaatit, patongit ja tottakai leipomotuotteet tekee kauppansa. Minusta kahviloiden kakut voisi saada enempi kokeilijoita, jos esillepanossa laitettaisiin vähän panostusta peliin. Porkkanakakku on yksi suosikeistani sen kesäisen makuprofiilin vuoksi. Tähän sopii seuraksi mm. suklaa ja kirsikat, joten lähdetääs rakentamaan. Koska Myllyn Paras Porkkanakakku on valmiiksi jo kuorrutettu, sekä kaunis, niin turha kaataa pinnalle mitään. Sen sijaan, jos lautasella on tilaa, voisi kakun alle tehdä värikkään lammikon suklaasta. Alkuun pohdin, että purkista saisi sooseja, jotka toimisivat tässä mutta ne ovat ikävä kyllä usein aivan liian makeita.
Tästä syystä simppeli suklaa notkistetaan voilla ja kermalla kastikkeeksi. Kun tekee samaan syssyyn yhtä suuren satsin valkosuklaapohjaista soosia, voi kastikkeet latoa vuoron perään ja ulkonäkö on ”hämäävän” kaunis. Sen mitä vanhempia leivontakirjoja olen lukenut, vähänkään hienommissa porkkanakakuissa on ollut runsaasti pähkinää, joka on tuonut tietenkin maun lisäksi juhlavuutta: sattuneesta syystä kuivakaapin hasselpähkinä löysi itselleen tarkoituksen. Tämäkin kakku on kaukana rakettitieteestä ja kun laittaa vielä kirjaimellisesti kirsikan päälle, on annoksessa vielä jokin väriä tuova elementti lisää. Jos näin kesällä saa kirsikoita helposti, miksei niitä käyttäisi, varovaisella veitsinäppäryydellä saa kiven kirsikasta pois, jolloin annos sopii hiukan varomattomammalle ruokailijalle.
Myllyn Paras Porkkanakakku 2 kg (pakaste, jossa joka on 14 palaa)
kunnon suklaasoosi
300 g tummasuklaata
30 g voita
50 g kerma
Kuumenna kerma ja voi, lisää paloiteltu suklaa, nosta lämmöltä anna olla 5 min ja sekoita tasaiseksi.
Kunnon valkosuklaasoosi: sama homma kuin aiemmassa mutta käytä vaan eri suklaata.
Paahdetut hasselpähkinät
400 g hasselpähkinää
Paahda joko pannulla tai uunissa (200°C 5-8min).
Nosta pähkinät keittiöpyyhkeeseen ja pyörittele, jotta suurin osa kitkerästä kuoresta lähtee pois.
Tämän jälkeen siirrä pähkinät uuteen pyyhkeeseen ja halutessa hiukan murskaa niitä.
Koristeluun kirsikoita tai muita marjoja
Käytännössä, nosta Porkkanakakku huoneenlämpöön sulamaan pariksi tunniksi. Silla välin väkerrä soosit, paahda pähkinät ja tsekkaa kirsikat. Laita kokonainen kakku vitriiniin ja koristele tilauksen yhteydessä. Jos intoa riittää, iske koristelusta kakku palasta someen, jolloin ehkä muutama uusi asiakaskin löytää perille :)
Kommentteja ja keskustelua