Tosi hyvää ja helposti? Pain au chocolate

Niin kuin monet leipomukset, ne on parhaita vasta paistettuina. Useimmat teistä saattaa pohtia mikä on tämän pain au chocolate ja suklaa croissantin ero? Muodon lisäksi, se että croissantti taikinassa on hiivaa ja maitoa, kun taas kunnon voitaikinassa ei ole.
Mistä idea tähän? Reissailin jokunen viikko sitten Saksassa ja osa varmaan tietää, että siellä aamupalatarjonta esimerkiksi hotelleissa on äärimmäisen korkealla tasolla. Todella monessa paikassa, jossa oli talossa tehtyä suklaaleivosta, se oli juurikin tässä pain au chocolaten tyypillisessä mallissa. Silloin jo googlailin, että mitäs velhoutta tämä pitää sisällään ja kuin salama kirkkaalta taivaalta, tämähän onnistuu ihan perinteisellä voitaikinalla tai esimerkiksi Voiviineritaikinalla.
Muutamalla eri tavalla sain tietenkin väkertää, että pääsen samanlaiseen lopputulokseen ja iso haaste on, että jos lämpötila on liian kova, suklaa tai taikina voi palaa. Toinen tärkeä juttu on, että sauma pitää saada leivoksen alle. Kolmas seikka, joka oli enempi muodollisuus, on kanamunalla voitelu, kauniin värin saamiseksi.
Tummaa suklaata vai paistonkestävää hilloa täytteeksi? Itseasiassa, kokeilin sitä ja tätä, mutta minusta tuntuu, että jos tehdään kyseisiä leipomuksia n. 100 hlö pääsee paljon helpommalla, kun laittaa esim. pursotinpussiin nutellaa/ hasselpähkinälevitettä ja täyttää sillä. Paistoaika uuniriippuvainen? Erittäin
Pain au chocolate:
1 kg Myllyn Paras Voiviineritaikinaa
250 g suklaahasselpähkinälevitettä (tai paistinkestävää hilloa, vanilja kreemiä jne. )
kananmunaa voiteluun
jauhoja taikinan kaulitsemiseen
vettä saumojen sulkemiseen
Anna taikinan sulaa huoneen lämmössä pari tuntia ja jauhota, jonka jälkeen kaulitse alle puolensentin paksuiseksi. Jaa taikina veitsellä neliöiksi ja lisää keskelle n. 15–25 g levitettä. Käännä toinen taikinan reuna levitteen yli, kostuta reunaa ja painele umpeen. Käännä sauma reuna alle. Päädyt voi myös kevyesti painella. Siirrä uunipellille, voitele kanamunalla ja paista esilämmitetyssä uunissa 200 asteessa n. 15 minuuttia. Minun pienikokoinen kiertoilmauunini on hiukan ärhäkämpi, niin valmista tuli jo 12 minuutissa, joten pidä silmät auki.
Kun leivos on valmis, laita tarjolle. Tuttuun tapaan, näitä ei saisi mieluiten pinota, jotta kosteus pääsee pois ja lehtevä rakenne säilyy. Jos jotain, tomusokeri sopii loistavasti koristeluun.
Kommentteja ja keskustelua