Kaurainen-siemennäkkäri leivontaseoksesta saat tehtyä helposti syötävän kulhon.

Näkkärikulho voi olla ison piirakkavuoan kokoinen tai kulhoja voi olla useampia eli pienempiä annoskulhoja.

Täytä kulho/kulhot salaatilla vasta juuri ennen tarjoilua, jotta pohja ei pehmene, vaan pysyy rapeana näkkärinä. Näin se on maistuvinta syötävää salaatin kanssa.

Ainekset 1 iso laakea salaattikulho, halkaisija n. 28 cm, tai 2 pienempää, halkaisija n. 18 cm tai useampia pieniä annoskulhoja annosta

Näkkäripohjat:
3
dl
kiehuvaa vettä (300 g)
½
dl
rypsi- tai kookosöljyä (50 g)
Parsasalaatti:
350
g
vihreää parsaa
100
g
rapeaa jääsalaattia
100
g
babypinaattia
50
g
kesäsipulinvarsia
200
g
pieniä mozzarellapalloja tai fetajuustoa
150
g
pieniä värillisiä paprikoita
Koristelu ja maustavat aineet:
100
g
parsannuppuja
tuoretta timjamia
oliiviöljyä
balsamicoa
sormisuolaa
rouhittua mustapippuria

Ohje

  1. Kuumenna 3 dl vettä kiehuvaksi. Heti kun vesi on kiehuvaa, sekoita siihen nopeasti kaurainen-siemennäkkäriseos. Lisää joukkoon ½ dl öljyä.

  2. Leikkaa leivinpaperista piirakkavuoan pohjan kokoinen pyörylä tai annosvuokien pohjien kokoisia pyörylöitä. Aseta yksi leivinpaperipyörylä jokaisen vuoan pohjille. Painele taikina ohueksi tasaiseksi levyksi leivinpaperin päälle ja painele taikinaa reunoille ylös asti.

  3. Paista näkkärikulhoa 165–170-asteisen uunin keskitasolla 40–50 minuuttia, pikkukulhoille riittää 40 minuuttia. Anna näkkärikulhon jäähtyä kunnolla vuoassaan. Jäähtymisen alkuvaiheessa voi reunoja tarvittaessa raottaa ihan vähän varovasti veitsellä vuoan reunasta.

  4. Valmista salaatti juuri ennen tarjoilua. Huuhdo parsat ja poista niistä puumaisin tyviosa. Kuori ja paloittele parsat, ota nuput erilleen. Laita parsojen vihreät varsipalat suolalla maustettuun veteen ja keitä paloja 4–5 minuuttia palojen paksuudesta riippuen. Lisää mukaan nopeammin kypsyvät nuput ja jatka kypsennystä vielä 2–3 minuuttia. Kaada kaikki parsat lävikköön valumaan ja huuhdo ne nopeasti kylmällä vedellä. Poimi nuput erilleen salaatin koristelua varten.

  5. Irrota jäähtynyt näkkärisalaattikulho tarjolle isolle laakealle vadille tai aseta pienet näkkäriannoskulhot suoraan lautasille. Revi näkkärikulhopohjalle salaattia ja pinaattia. Levitä päälle parsan varsipaloja, silputtuja sipulinvarsia ja juustoa. Leikkaa pienet värilliset paprikat renkaiksi ja ripottele niitä salaatin päälle.

  6. Koristele annos lopuksi parsannupuilla. Mausta salaatti: silppua päälle timjamia ja valuta päälle öljyä sekä balsamicoa ohuina nauhoina. Ripottele päälle vielä hieman sormisuolaa ja rouhaise mustapippuria. Tarjoile salaatti syötävässä näkkärikulhossa heti.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.