Joululeivonnan SM-kisan 2023 nuorten sarjan semifinaalissa ihastuneita huokailuja herätti Nanette Harmes appelsiini-kinuskileivoksillaan. Näissä herkuissa runsas kinuskimousse saa kaverikseen reippaasti raikkautta itse tehdystä appelsiinicurdista.

Ota Nanetten resepti testiin ja leivo uutta makua joulupöytään!

Ainekset annosta

Pohja
200
g
piparkakkuja
80
g
voita
Appelsiinicurd
2
appelsiinia
2
keltuaista
1
dl
hillosokeria
1
rkl
voita
Kinuski
2
dl
sokeria
½
dl
vettä
2
dl
kuohukermaa
50
g
voita
Kinuskimousse
4
dl
vispikermaa
300
g
tuorejuustoa
1,5
dl
kinuskia
5
liivatelehteä
¾
dl
maitoa
Kinuskimarengit koristeluun
2
valkuaista
1
dl
fariinisokeria
Koristeluun
loput kinuskit
½
appelsiinin kuori
piparkakkuja

Ohje

  1. Murskaa piparit pussissa kaulimen avulla tai tehosekoittimessa. Lisää piparimurun joukkoon sula voi ja painele pohja 22 x 15 cm irtopohjavuoan pohjalle.
  2. Valmista appelsiinicurd: pese appelsiinien kuoret. Raasta ne ja purista appelsiinien mehu kattilaan. Lisää kattilaan myös hillosokeri ja keltuaiset. Kuumenna seos melkein kiehuvaksi ja keittele seosta koko ajan sekoittaen miedolla lämmöllä, kunnes se paksunee selvästi. Sekoita seokseen lopuksi voi.
  3. Valmista kinuski: Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Kuumenna seosta, kunnes sokeri hieman ruskistuu. Siirrä kattila pois levyltä ja lisää kerma. Sekoita hyvin esimerkiksi vispilällä. Lisää kinuskiin lopuksi voi.
  4. Vaahdota vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja kinuski. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Kuumenna sillä välin maito kiehuvaksi. Sulata pehmeät liivatteet kuumaan maitoon. Lisää maito-liivateseos ohuena nauhana muun täytteen joukkoon samalla sähkövatkaimella vatkaten. 
  5. Levitä puolet appelsiinicurdista piparipohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi esimerkiksi palettiveitsellä. Kaada puolet kinuskitäytteestä appelsiinicurdin päälle vuokaan. Lisää täytteen päälle loput appelsiinicurdit ja lopuksi kaada päälle loput täytteestä. 
  6. Siirrä vuoka jääkaappiin ainakin kahdeksi tunniksi. 
  7. Vaahdota valkuaisia sähkövatkaimilla. Lisää pikkuhiljaa fariinisokeri ja jatka vaahdottamista, kunnes seoksesta tulee tasaista ja paksua. Siirrä marenki pursotinpussiin, jonka päässä on tähtitylla. Pursota marengit leivinpaperin päälle pellille pieniksi ruusukkeiksi. Kuivata marenkeja 100 °C asteisessa uunissa 45–60 minuutin ajan. 
  8. Leikkaa koristeluun tulevan appelsiinin kuoresta ohuita paloja ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi.
  9. Irrota vuoan reunat varovasti. Leikkaa hyytynyt tuote veitsellä neliön muotoisiksi paloiksi. Viimeistele leivokset kinuskiraidoilla, kinuskimarengeilla, piparimurulla ja appelsiininkuorisiivuilla.
Resepti:
Nanette Harmes @nanette_leipoo

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.