Joululeivonnan SM-kisan 2023 nuorten sarjassa semifinaaliin ylsi Sofia Kraptsak piparisilla kerrosbrownieilla, joissa maistuvat joulun rakastetut maut uudella twistillä. Leipurin omin sanoin resepti on paitsi helppo myös hyvin joustava: voit valmistaa pelkät browniet tai tehdä leivonnaisista yksikerroksisia laittamalla täytteet brownien päälle ilman kantta.

Valmiit browniet säilyvät jääkaapissa viisi päivää - todennäköisesti ne kuitenkin syödään jo hyvissä ajoin ennen tätä. Testaa vaikka!

Ainekset 6 annosta

Piparibrowniet
100
g
voita
100
g
fariinisokeria
100
g
valkosuklaata
2
rkl
piparimaustetta
1
kananmuna
Kinuskikreemi
100
g
voita
100
g
karamellisoitua maitovalmistetta
150
g
tuorejuustoa
Puolukkatäyte
100
g
pakastepuolukoita
2
rkl
sokeria

Ohje

Piparibrowniet

  1. Laita uuni lämpenemään 190 °C asteeseen.
  2. Pilko valkosuklaa ja sulata voi pienessä kattilassa juoksevaksi. Laita sulaneen voin sekaan valkosuklaa pilkottuna ja sekoita. Mikäli valkosuklaa ei sula, laita kattila miedolle lämmölle hetkeksi ja sekoita.
  3. Kun valkosuklaa on sulanut, laita sekaan fariinisokeri ja anna seoksen jäähtyä muutaman minuutin ajan. Suklaaseoksen jäähdyttyä lisää siihen kananmuna ja piparimauste.
  4. Vatkaa seosta sähkövatkaimella vielä noin kolmen minuutin ajan. Vatkauksen jälkeen lisää seokseen jauhot varovasti sekoitellen.
  5. Kaada taikina muffinivuokiin ja paista noin 13–15 minuuttia. Taikinasta pitäisi tulla kaksitoista pientä brownieta.

Puolukkatäyte

  1. Brownieiden paistuessa on hyvä aika tehdä puolukkatäyte. Se hoituu helposti, kun kaadat pieneen kattilaan puolukat ja sokerin sekä keität niitä viiden minuutin ajan.

Kinuskikreemi

  1. Kinuskikreemiä varten vatkaa huoneenlämpöistä pehmeää voita sähkövatkaimella parin minuutin ajan. Kun voi on pehmennyt mukavasti, laita loput kreemiainekset sekaan ja vatkaa vielä muutama minuutti. Täyte on valmis.

Kokoaminen

  1. Kun browniet ja puolukkatäyte ovat jäähtyneet, on aika koota kerrosbrowniet. Pursota ensimmäisen brownien päälle kreemi niin, että keskelle jää tilaa puolukkatäyteelle. Laita sen jälkeen varovasti teelusikallisen verran puolukkatäytettä brownien keskelle. Aseta toinen brownie päälle.
  2. Halutessasi voit koristella browniet jäljelle jääneellä kreemillä ja pipareilla. Anna kreemin jähmettyä jääkaapissa noin pari tuntia ennen nauttimista.

Vinkki! Jos pidät erityisen kosteista leivonnaisista, sekoita desiin lämmintä maitoa yksi ruokalusikallinen karamellisoitua maitovalmistetta ja dippaa browniet seokseen hetkeksi. Anna sen jälkeen leivonnaisten kuivua siten, että seos imeytyy kokonaan.

Resepti:
Sofia Kraptsak @kierratahyvaa

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.