Tähteeksi jäänyt puuro sopii kauraleipätaikinaan. Mikäli puuroa ei ole, se on nopea keittää hiutaleista: kiehauta 3 dl vettä, lisää noin 1½ dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita ja kypsennä riippuen hiutaleista 1-5 minuuttia, anna jäähtyä. Kohonnut taikina leivotaan mataliksi leipäsiksi. Näitä on mukava leipoa lasten ja nuorten kanssa, jolloin jokainen voi loihtia leipäsistä omia taideteoksia. 

Ainekset 16 annosta

Taikina
3
dl
tähteeksi jäänyttä (kaura)puuroa
3
dl
vettä
30
g
tuorehiivaa
2
tl
suolaa
2
rkl
pehmeää margariinia
n. 2
dl
Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja (n. 130 g)
Pinnalle
1
rasia
erivärisiä kirsikka- tai luumutomaatteja (n. 250 g)
1
rku
lehtipersijaa
vähän mustapippuria myllystä
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
tl
suolaa

Ohje

  1. Sekoita tähteeksi jäänyt puuro ja vesi. Kuumenna seos kädenlämpöseksi, mikäli puuro ei ole lämmintä. Liuota joukkoon hiiva ja suola. Lisää jauhot vähitellen, sekoita ensin puulastalla ja alusta sen jälkeen kädellä tai yleiskoneella vaivaten kimmoisaksi taikinaksi (noin 10 minuuttia). Lisää pehmeä rasva alustuksen loppupuolella. Kohota taikinaa liinalla peitettynä lämpimässä ½–1 tuntia kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Kohotuspaikan lämpötila vaikuttaa aikaan –lämpimässä vesialtaassa kohoaa nopeimmin.
  2. Nosta kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo se paksuksi tangoksi. Jaa tanko 16 palaan. Painele palat mataliksi kaurapaloiksi (kuten kaupan kaurapalat, n. 12 cm x 18 cm) kahdelle eri pellille leivinpaperin päälle. Anna leipästen kohota liinalla peitettynä puoli tuntia. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
  3. Valmistele koristeet valmiiksi. Halkaise tomaatit ja leikkaa kärkiin kaksi V:n muotoista koloa, jolloin tomaattien toisiin päihin syntyy tulppaanien terälehdet. Irrota lehtipersiljasta kukkiin varsia ja lehtiä. Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu ja vähän suolaa lasissa. Voitele kohonneet leipäset seoksella. Levitä koristeet kukiksi sämpylöiden päälle. Surrauta myllystä vähän mustapippuria kukkien alaosaan. Paista kaurapaloja uunin keskitasolla noin 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä. Halutessasi voit paistaa voideltuja leipäsiä ensin 5 minuuttia ja levittää koristeet vasta sen jälkeen leipästen päälle ja jatkaa leipästen paistamista kypsiksi. Tämä auttaa siihen, että koristeet eivät tummu liikaa.
  4. Nauti kauraleipäset tuoreina.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.