Nyhtöleipä on nyhtötrendin mukaisesti vaihtoehto lämpimille voileiville.

Kauran saa parhaiten mehevöittämään leipätaikinaa, kun sen käyttää taikinaan kaurapuurona, jolloin kaura on hyvin pehmennyttä.

Juurimenetelmällä leivottu leipä antaa makua taikinalle. Mikäli aikaa on, voit leipoa taikinan kylmään puuroon ja antaa taikinan käydä yön yli viileässä.

Nyhtöleipä sopii mainiosti myös iltapalaksi salaatin tai keiton kanssa.

Ainekset 2 leipää annosta

2
dl
vettä
30
g
hiivaa
1
rkl
hunajaa
2
tl
suolaa
1
rkl
rypsi- tai oliiviöljyä
Nyhtöleivän täyte (2 leivälle):
75
g
rucolaa tai 1 ruukku basilikaa
50
g
voita
3-6
valkosipulinkynttä
75
g
parmesaanijuustoa

Ohje

  1. Lisää puurokattilaan puuron sekaan vettä. Vesi saa olla kylmää, jos puuro on kuumaa tai vesi saa olla kuumaa, jos puuro on jäähtynyttä eli säätele näin seos kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva ja hunaja seokseen. Anna seoksen käydä kattilassa kannen alla 20–30 min, kunnes seos alkaa kuplia. Lisää suola ja öljy ja sekoita joukkoon puuhaarukalla jauhoja. Taikina saa jäädä niin löysäksi, että pystyt sekoittamaan sitä juuri ja juuri puuharukalla, sekoita muutama minuutti.

  2. Jaa taikina kahtia ja siirrä taikinat silikonisiin tai öljyttyihin metallisiin leipävuokiin tai silikoniseen leipäkääreeseen. Anna leipien kohota hyvin peitettyinä huoneenlämmössä ½ tuntia tai jääkaapissa muutama tunti. Paista leipiä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 20 min. Anna jäähtyä. 

  3. Kun tarjoilet leipää, leikkaa terävällä leipäveitsellä kypsään tai sulaneeseen leipään vinoristikko (n. 3 x 3 cm ruuduin) päältäpäin siten, että viillot yltävät lähes leivän pohjaan saakka. Nosta leipä silikoniseen leipäkääreeseen, silikonivuokaan tai folion päälle. Käytä viimeistä tapaa, jos tarjoilet tätä leipää talviretkellä nuotiolla.

  4. Silppua rucola tai basilika, hienonna valkosipuli ja leikkaa parmesaanista juustolastuja. Pehmennä voi ja sekoita yrtti- ja valkosipulisilppu siihen. Painele täyteseosta leivän syviin viiltoihin tavallisen veitsen avulla. Painele yrttiseoksen päälle vielä koloihin parmesaanilastuja käsin.

  5. Lämmitä leipä juuri ennen evääksi tarjoilua 200-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja leivän pinta saanut hieman väriä. Tai pidä leipää foliossa nuotion lämmössä. Nosta lämmin leipä tarjolle kokonaisena. Jokainen voi "nyhtäistä" leivästä palan. 

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Vinkit

Pakasta tarvittaessa toinen paistetuista leivistä ja ota se sulamaan sinä aamuna, kun tarvitset välipalaa perheelle tai evästä retkelle. Viimeistele leipä nyhtöviilloilla ja täytteellä, muista puolittaa täytteen määrä!

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.