Lähi-idän klassikko baklava syntyi, kun assyrialaiset leipoivat 800-luvulla ohuiden taikinakerrosten väliin pähkinärouhetta ja hunajaa. Leivonnaisen nimi on johdettu sanasta balg, joka tarkoittaa lehteä. Resepti päätyi Ateenaan, jolloin herkkuun alettiin käyttää lehtevää phylloa eli filotaikinaa.

Ota filotaikina vuorokautta ennen käyttöä jääkaappiin sulamaan. Leivo taikina jääkaappikylmänä. Silloin filotaikina pysyy paremmin kosteana. Huoneenlämpöisenä taikina kuivuu nopeammin.

Leivottaessa filotaikina ei saa kuivua, voit pitää arkkien päällä kevyesti kostutettua (ei märkää) liinaa tai vähintään pakkauksessa olevaa muovia.

Kirkastettu voi eli *voiöljy on parasta taikinakerrosten penslaukseen. -> Katso *voiöljyn teko-ohje Fetajuustopiirakka-ohjeesta.

Ainekset 1 uunipellillinen, noin 25 x 35 cm, noin 25 neliöpalaa, josta tulee 50 pikku annosta

Taikina:
Voitelu:
150
g
voita
Täyte:
4
dl
kuorittuja, suolattomia pistaaseja, manteleita ja saksanpähkinöitä
2
dl
pinjansiemeniä
2
tl
kanelia
1
tl
kardemummaa
Siirappiliemi:
1
dl
vettä
1
dl
appelsiinimehua
½
dl
limemehua
2
dl
sokeria
1
dl
hunajaa
½
tl
jauhettua neilikkaa
Pinnalle:
1
dl
hienonnettuja pistaasipähkinöitä tai pähkinärouhetta

Ohje

  1. Ota filotaikinapaketti jääkaappiin sulamaan 1 vrk tai vähintään pari tuntia ennen leipomista.

  2. Anna voin sulaa kattilassa liedellä ja kirkasta se halutessasi *voiöljyksi.

  3. Hienonna pähkinät, mantelit ja pinjansiemenet monitoimikoneessa tai veitsellä. Lisää mausteet.

  4. Voitele uunivuoka (noin 20 x 35 cm) rasvalla. Aukaise filotaikinapaketti auki ja leikkaa arkit saksilla nipussa vähän uunivuokaa isommiksi paloiksi. (Ylimääräisistä reunoista voit yhdistellä yhden välikerroksen lisää). Peitä levyt kostealla keittiöpyyhkeellä.

  5. Nosta arkit yksi kerrallaan vuokaan. Sivele pinta aina kauttaaltaan voisulalla. Ripottele joka toisen kerroksen väliin pähkinärouheseosta. Jatka, kunnes kaikki taikinalevyt on käytetty.

  6. Voitele baklavan pinta voisulalla. Leikkaa päällimmäinen levy terävällä veitsellä varovasti neliöiksi (esimerkiksi n. 25 osaan, jolloin levy on helpompi leikata kypsänä paloiksi). Voit leikata neliöt vielä kulmasta kulmaan kahtia, jolloin saat pienempiä paloja. Paista baklavaa 180-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Peitä baklava foliolla tai leivinpaperilla, kun filotaikinan pinta alkaa saada väriä. Laske lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä 10–15 minuuttia.

  7. Valmista baklavan paistuessa siirappiliemi. Mittaa kattilaan vesi, mehut ja sokeri. Sekoita ja kuumenna seosta hiljalleen noin 5 minuuttia. Lisää hunaja ja neilikka. Nosta siirappi jäähtymään.

  8. Kun baklava on otettu pois uunista, leikkaa se neliöiksi / kolmioiksi pohjaan saakka. Vedä halutessasi baklava leikkuulaudalle leikkaamisen ajaksi, mutta laita se leikkaamisen jälkeen takaisin vuokaan. Kaada siirappiliemi heti leikkaamisen jälkeen kuuman baklavan päälle. Ripottele pinnalle hienonnettuja pistaasipähkinöitä tai pähkinärouhetta.

  9. Anna jäähtyä. Tarjoile kahvin tai minttuteen kanssa.

  10. Parhaimmillaan baklava on kunnolla jäähtyneenä seuraavana päivänä.

 

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.