Kurpitsapiirakka on ihana syyssadon herkku. Se on mausteinen ja sopii täydellisesti syksyn pimeneviin iltoihin. Kurpitsapiirakkaa syödään usein ulkomailla Halloween-juhlien aikaan, mutta se sopii kyllä ihan mihin vaan syksyiseen päivään ja iltaan.

Täytteen valmistaminen on helppoa. Kurpitsasose valmistetaan satokauden kurpitsoista paahtamalla kurpitsa uunissa pehmeäksi. Täytteeseen lisätään makeaa kondensoitua maitoa. Aivan viimeiseksi täytteeseen lisätään kananmunat. Tämän jälkeen täyte vaan nostellaan sekaisin.

Piirakkataikina löytyy valmiina kauppojen pakastealtaasta. Voit valita pohjataikinaksi joko Myllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikinan tai makeisiin leivonnaisiin sopivan Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, makea. Pakastetaikinan sulaessa, valmistat kurpitsasoseen ja täytteen. Lopuksi taikina painellaan vuokaan ja täyte kaadetaan pohjan päälle. Tarjoile kurpitsapiirakka viileänä esimerkiksi kermavaahdon kanssa.

Ainekset annosta

Pohja
Täyte
n. 1
kg
kurpitsa
1
prk
makeutettua kondensoitua maitoa (397 g)
2
tl
jauhettua kanelia
½
tl
jauhettua inkivääriä
½
tl
jauhettua neilikkaa
tl
suolaa
2
kananmunaa
Tarjoiluun
tomusokeria ja kermavaahtoa

Ohje

  1. Ota piirakkataikina sulamaan noin tuntia ennen piirakan leipomista.
  2. Valmista piirakkataikinan sulattamisen aikana täyte huuhtelemalla kurpitsa ja leikkaamalla se kahteen yhtä suureen osaan. Koverra kurpitsan siemenet lusikalla ja leikkaa kurpitsasta kannat pois. Laita leivinpaperi uunipellin päälle ja nosta kurpitsat siihen leikkauspinta alaspäin. Paahda kurpitsoja 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai sen aikaa, että saat haarukan painumaan helposti kurpitsan sisään.
  3. Anna kurpitsan jäähtyä hetki ja käännä ne ympäri. Koverra sen jälkeen kurpitsan hedelmä liha kuoren sisältä. Laita hedelmäliha tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi soseeksi. Jos sose on kuivaa, lisää tarvittaessa hieman kiehautettua vettä joukkoon, jotta saat siitä sileää ja kosteaa kurpitsasosetta.
     
  4. Lusikoi sose kulhoon ja lisää joukkoon kondensoitu maito sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella, lastalla tai vispilällä. Lisää lopuksi joukkoon kananmunat ja nostele täyte tasaiseksi.
     
  5. Painele piirakkapohja hieman korkeareunaisemman piirakkavuoan (noin 24 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle ja koristele halutessasi piirakan reunat. Paista 175 asteessa noin 45 minuutin ajan. Täyte saa olla paiston loppuvaiheessa vielä hieman hyllyvää keskeltä. Jäähdytä piirakka. Koristele piirakka halutessasi tomusokerilla ja tarjoile esimerkiksi kermavaahdon kanssa.
Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.