Mehevä rapsu- eli raparperipiirakka syntyy näppärästi valmistaikinasta, "itketetyistä" raparpereista ja vaniljatäytteestä. 

Raparperia ei tarvitse keittää piirakkatäytteeseen, mutta raakana käytettynä se voi tuntua liian kirpeältä. Kun raparperien annetaan hetken pehmetä sokerin ja kanelin kanssa, niiden maku pehmenee ja vuotaneesta nesteestä saa joko mehua tai kokoonkeitettynä raparperisiirappia.

Raparperisiirappi sopii tämän piirakan kanssa, sitä voi nauttia myös erilaisten leivonnaisten kastikkeena tai vaikka jäätelön lisäkkeenä.

Sama resepti sopii myös omenille!

Ainekset piirakkavuoallinen, halkaisija n. 26-28 cm, noin 8 annosta

Pohja:
Voiteluun:
1
kananmunan keltuainen
Raparperitäyte:
600
g
kuorittua ja pilkottua raparperia
1½ - 2
dl
hienoa sokeria
1
rkl
kanelia
Kakkutäyte:
2
kananmunaa
5
rkl
sokeria
½
dl
kermaa
½
dl
maitoa
1
vaniljatanko pituussuunnassa halkaistuna
2-3
rkl
voisulaa

Ohje

  1. Esipaista piirakkapohja, painele sulanut taikina piirakkavuokaan ja lisää taikinan päälle paino, joka estää pohjaa nousemasta uunissa. Painoksi sopivat vaikkapa kuivat herneet leivinpaperin päällä. Paista piirakkapohja 200-asteisessa uunissa 8-10 min.
  2. Sivele jäähtyneen pohjan pinta rikotulla kananmunan keltuaisella, se estää täytteen valumisen pohjan lävitse vuokaan.

Raparperitäyte:

  1. Yhdistä ainekset kulhossa, anna maustua hetki ennen käyttöä.
  2. Kun raparperit ovat hetken kuluttua pehmenneet ja ”vuotaneet nestettä” kulhon pohjalle, siivilöi neste talteen ja kaada maustuneet raparperit paistetun piirakkapohjan sisään.

Kakkutäyte:

  1. Vaahdota munat ja sokeri.
  2. Kuumenna kerma, maito ja vaniljatanko ja yhdistä muna-sokerivaahdon joukkoon jäähtyneenä.
  3. Vatkaa sekaan vehnäjauhot ja viimeiseksi voisula.
  4. Sekoita varovasti nostellen ja kaada raparperien päälle piirakkavuokaan. Voit varovasti auttaa taikinaa leviämään tasaisesti esimerkiksi lusikan avulla.
  5. Jos sinulle taikinamurua yli, niin nyt sen voi ripotella koko komeuden päälle ennen paistoa.
  6. Paista 175-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia, tai kunnes torttu on päältä kauniin kullanruskea, eikä täyte jää enää tikkuun kiinni, jos ja kun sitä kokeilee.
  7. Tarjoile hyvän vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera hieman jäähtyneenä. Silloin se on parasta.

VINKKI:  Yli jääneen raparperimehun voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi mehuna tai keittää sitä hieman kasaan, jolloin siitä tulee siirappia. Se toimii hyvin piiraan kastikkeena.

Piirakan päälle ennen uuniin laittoa voi tehdä taikinamurua sekoittamalla vehnäjauhosta ja tomusokerista kuivan muruseoksen. Vajaa desilitra murua tuo piirakan pintaan hienosti väriä ja makua.

Resepti:
Hans Välimäki, Hansin kotona -ohjelmayhteistyö, Kuva: Akifoto

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.