Joululeivonnan SM-voittajat 2022 eli Someleipurit 2023 ovat taituroineet meille inspiroivia reseptejä jo vuoden ajan. Joulukuun alussa Anna Jaatisen (@pilvilinnan_anna) onkin aika luovuttaa kruununsa seuraaville SM-voittajille eli Someleipurit 2024 -kaksikolle. Ennen sitä haastoimme Annan vielä kerran leipomaan Myllyn Paras -tuotteista näyttävän ja helpon herkun jouluun. Anna leipoi Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoista tämän helpon ja kauniin kuusikakun, joka toimii kuusettomassa kodissa vaikka koko joulukoristelun tähtenä. Kakut ja kuuset ovatkin tuttuja vieraita Annan jouluperinteissä: "Jouluaattoon kuuluu kakku, joka on yleensä aina hieman erilainen, mutta hyvin usein suklainen. Kakkua syödään iltaisella, kun lahjat on avattu ja päivällä syöty ruoka antaa jo hieman vatsassa tilaa herkuille. Parasta kakku on kuitenkin ehkä vasta seuraavana päivänä juuri siinä hetkessä, kun sitä tekee mieli syödä. Kuusikakun lisäksi meitä on palvellut jo vuosia sama muovinen joulukuusi, ja tarkoitus on laittaa se esiin tänäkin vuonna. Yleensä asettelen kuusen paikalleen jo marraskuun puolivälissä ja korjaan pois vasta Nuutin päivän tienoilla." Joululeivonnan SM-kisassa (haku auki 20.11.2023 loppuun asti) Anna odottaa näkevänsä uusia innovatiivisia leivonnaisia tai perinteisiä leivonnaisia uudella tavalla tehtynä: "Leivonnaisissa saisi olla myös uusia makuja perinteisten rinnalla. Koristeluissa saa käyttää luovuutta ja olisi hienoa nähdä jotain sykähdyttävää." Leivo Annan helposti kaunis kuusikakku ja hae Joululeivonnan SM-kisaan omalla kekseliäällä joulureseptilläsi 20.11.2023 loppuun mennessä. Voittajille on luvassa 1000 € lahjakortit ja palkalliset yhteistyöpestit Myllyn Parhaan Someleipureina 2024.

Ainekset 8 annosta

Pohja
4
kananmunaa
1,5
dl
sokeria
0,5
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
Täyte
250
g
luumuhilloa
3
dl
vispikermaa
150
g
mascarponea
2
rkl
tomusokeria
1,5
dl
omenamehua
Kuorrutus
250
g
marsipaania
vihreää pastaväriä
kaakaojauhetta
lakritsikuulia

Ohje

Pohja 

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 °C asteeseen.
  2. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. 
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Kääntele taikina varovasti tasaiseksi nuolijalla. 
  4. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille ja paista uunin keskitasolla 200 °C asteessa noin 8 minuuttia. 
  5. Kumoa pohja heti paiston jälkeen sokeroidulle leivinpaperille ja poista paiston aikainen leivinpaperi. Anna jäähtyä.

Täyte ja kokoaminen 

  1. Laita täytteen kerma ja mascarpone kulhoon ja vatkaa kevyeksi vaahdoksi. Lisää joukkoon 50 g luumuhillosta ja tomusokeri. Vatkaa sekaisin. 
  2. Jaa kakkupohja neljään osaan, kostuta pohja omenamehulla ja laita päälle kerros luumuhilloa sekä neljäsosa luumumoussesta. Toista kaksi kertaa. 
  3. Leikkaa kakku kolmion muotoon ja leikkaa yli jäävästä palasta kuuselle jalka. Kuorruta kakku ohuelti luumumoussella ja laita kakku jääkaappiin kuorrutteen kaulimisen ajaksi. 

Kuorrutus

  1.  Ota marsipaanista ensin pienellä tähtimuotilla tähti. Ota sitten pieni osa marsipaanista ja värjää ruskeaksi kaakaojauheella. Värjää loput marsipaanista vihreäksi. 
  2. Kauli vihreä marsipaani tomusokeroidun alustan päällä ohueksi levyksi ja aseta kakun päälle käyttäen kaulinta apuna. Leikkaa saksilla pintaan viiltoja. 
  3. Kuorruta kuusen jalka vastaavasti ruskealla marsipaanilla ja aseta kuusen alaosaan. Koristele kakku kultaisilla lakritsikuulilla ja marsipaanitähdellä. Voit sirotella myös tomusokeria lumeksi kuusen pinnalle. 
     
Resepti:
Pilvilinnan Anna

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.