Käpykakku tunnetaan usein makeana talven herkkuna. Tällä suolaisella käpykakulla voit yllättää niin pikkujouluvieraat kuin uuden vuoden juhlijat. Kakku sopii myös joulun ajan kalapöytään. Kakun voi tarjota lämpimänä tai kylmänä.

Myllyn Paras Lehtitaikina palmuöljytön on lehtevä kasvimargariinipohjainen taikina, jonka valmistuksessa ei ole käytetty palmuöljyä.

Ainekset 12 annosta

TAIKINA
TÄYTE
7
dl
vettä
2
rkl
kalafondi
2
dl
puuroriisiä
3
kananmunaa
½
tl
suolaa
1
tl
sitruunapippuria
½
rku
timjamia
nippu
ruohosipulia
2
rkl
sitruunamehua
200
g
tuorejuustoa (aurinkokuivattu tomaatti)
350
g
lämminsavulohta
VOITELU
1
kananmuna

Ohje

  1. Ota taikinalevyt sulamaan erilleen huoneenlämpöön noin 15 minuutiksi.
  2. Valmista täyte. Kiehauta vesi kattilassa, lisää kalafondi ja riisi. Keitä noin 20 minuuttia kunnes vesi on imeytynyt riiseihin.
  3. Keitä kananmunat koviksi 8–10 minuuttia, kuori ja viipaloi ne jäähtyneinä.
  4. Sekoita kypsyvän riisin joukkoon suola, pippuri, riivityt timjaminlehdet ja hienonnettu ruohosipuli. Kun riisi on kypsää, ota pois liedeltä ja lisää hetken kuluttua hieman jäähtyneeseen seokseen tuoresitruunamehu ja juusto.
  5. Ota savulohesta nahka ja ruoto pois. Leikkaa lohi pienehköiksi paloiksi.
  6. Yhdistä 3 taikinalevyä sivuistaan, nipistä ne yhteen kostutetuin sormin niin, että saat suorakaiteen muotoisen levyn. Tee samoin kahdelle jäljelle jäävälle levylle, yhdistä ne sivuistaan ja saat neliölevyn. Kauli molemmat taikinapalat isommiksi, noin 25 x 40 cm:n kokoiseksi levyksi, muotoile niitä kauliessa ison kävyn muotoon, kolmesta levystä tehtävä levy saa olla kauttaaltaan noin 5 cm isompi, sillä se tulee kuperan kakun päälle. Siirrä pienempi levy leivinpaperille pellille.
  7. Levitä puolet riisitäytteestä pohjan päälle, jätä noin 2 cm:n reunoista vapaaksi. Peitä riisi kananmunaviipaleilla, tee tämä edellistä kerrosta vähän kapeammalle alueelle. Peitä munaviipaleet kalapaloilla, tee myös tämä edellistä kerrosta vähän kapeammalle alueelle. Levitä päälle loppu riisiseos, sekin edellisiä kapeammalle alueelle.
  8. Kostuta reunat kylmällä vedellä. Nosta isompi taikinalevy kanneksi piirakalle. ja käännä alimmainen levy reunoistaan ylös (1–2 cm) kansilevyn päälle. Sulje piirakan reuna kauttaaltaan tiiviisti veitsen tylpällä päällä painelemalla. Paina lopuksi reunasauma sisään käpykakun alle. Voitele kakku munalla. Leikkaa pintaan saksien kärjillä V:n muotoisia viiltoja, kuten on kävyssä.
  9. Paista 225-asteisen uunin alimmalla tasolla 30–35 minuuttia kauniin keltaiseksi.

VINKKI: Voit leipoa piirakan myös Myllyn Paras Iso Lehtitaikinalevyä (600 g) käyttäen. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan ja jaa se kahteen osaan, toinen osa saa olla vähän isompi. Muotoile palat isojen käpyjen muotoon kuten ohjeessa on kerrottu.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.