Arancinit, sisialaiset riisipallot ovat mitä parhainta katuruokaa, eikä niiden valmistaminen kotonakaan kovin ongelmallista ole. Yleensä pallot täytetään juustolla ja hyvin paljon bolognesekastiketta muistuttavalla ragulla. Näissä palleroissa täytteenä on mozzarellaa ja kylkeen tarjoillaan caponataa, sisilialaisten ikiomaa kasvispataa, joka maistuu parhaalta huoneenlämpöisenä.

Ainekset annosta

Perusrisotto puuroriisistä (Arancini-riisipalloja varten)
3
rkl
voita
2
rkl
oliiviöljyä
1
pieni sipuli hienonnettuna
1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
3
dl
kuivaa valkoviiniä
1
Litraa
kuumaa kanalientä
suolaa ja mustapippuria
100
g
parmesaania raastettuna
50
g
voita
Arancini-riisipallot
7-8
dl
kypsää risottoa (ainesosat yllä)
kourallinen
tuoretta basilikaa hienonnettuna
1
pallo
mozzarellaa paloiteltuna
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
3
kananmunaa
1
Litraa
kasvisöljyä uppopaistamiseen
Caponata
2
isoa munakoisoa
3
punaista paprikaa
4
rkl
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
3
lehtisellerin vartta viipaloituna
1
pieni sipuli hienonnettuna
1
valkosipulinkynsi
0,5
kg
tomaatteja pilkottuna
ripaus
sokeria
20
vihreää kivetöntä oliivia
3
rkl
kapriksia
3
rkl
sherry- tai punaviinietikkaa

Ohje

Perusrisotto puuroriisistä (Arancini-riisipalloja varten)

1. Laita riisi kylmää veteen likoamaan hetkeksi. Kaada vesi pois ja huuhtele riisi kylmän juoksevan veden alla. Valuta hyvin.

2. Lämmitä voi ja oliiviöljy pannulla. Kuullota sipuli notkeaksi ja läpikuultavaksi. Lisää valkosipuli ja jatka paistamista jatkuvasti sekoitellen minuutin ajan.

3. Laita pannulle riisi ja kääntele huolella niin, että jyvät saavat kunnolla rasvaa pinnoilleen.

4. Kaada pannulle viini ja anna kiehahtaa niin että alkoholi haihtuu pois. Pienennä lämpöä ja lisää pari desiä kanalientä. Kypsennä välillä lientä lisäillen puolisen tuntia, kunnes riisi alkaa olla kypsää.

5. Nosta pannu pois liedeltä. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita mukaan parmesaani ja ronski nokare voita. Anna jäähtyä.

 

Arancini-riisipallot

1. Sekoita jäähtyneen risoton sekaan hienonnettu basilika. Pyörittele riisistä noin golfpallon kokoisia ja laita sisälle palanen mozzarellaa.

2. Sekoita suola, mustapippuri ja vehnäjauhot yhteen lautasella. Riko kananmunat toiselle lautaselle ja sekoita rakennetta rikki. Leivitä kolmannelle lautaselle korppujauhot.

3. Pyörittele riisipallot ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunissa ja lopuksi korppujauhoissa.

4. Lämmitä öljy leveässä ja riittävän korkeareunaisessa astiassa 170-asteiseksi. Kypsennä jauhotetut riisipallot öljyssä 4-5 palloa kerrallaan pinnaltaan kauniin ruskeiksi ja rapeiksi välillä käännellen, 5- 6 minuuttia per satsi.

5. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoa heti.

 

Caponata

1. Paloittele munakoisot parin sentin kuutioiksi. Puolita paprikat ja poista sisus. Laita kasvikset isoon astiaan ja kaada päälle 2 rkl oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.

2. Laita kasvikset levinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Laita paprikat hetkeksi muovipussiin ja poista kuori, kun paprikat ovat hieman jäähtyneet.

3. Lämmitä 2 rkl öljyä pannulla ja paista viipaloitua selleriä ja sipulia välillä sekoitellen noin 5 minuuttia. Älä polta.

4. Lisää valkosipuli, paahdetut munakoisot ja kuorittu paprika paloiteltuna. Sekoita ja lisää vielä pilkotut tomaatit, ripaus sokeria ja tarvittaessa tilkka vettä, jos kasvikset eivät eritä tarpeeksi kosteutta. Kypsennö miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

5. Lisää pannulle oliivit, kaprikset ja etikka. Jatka kypsentämistä 30 minuttia. Lisää pannulle tarvittaessa tilkka vettä.

6. Tarjoa caponata kylmänä tai huoneenlämpöisenä minkä tahansa lihan tai kalan kanssa. Maistuu mainiolta myös hyvän hapanjuurileivän päällä.

Resepti:
Mikko Takala, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.