Lehtevistä taikinalevyistä syntyy kätevästi taikinakuppeja, kun leikkaat levyt ensin neliöiksi ja sen jälkeen leikkaat neliöiden reunat vain puoliväliin asti eli näin jää noin 1 cm:n kaistaleet reunoiksi. Keskusosa kannattaa pistellä haarukalla ja päällystää osalla täytteistä, jolloin keskus pysyy alhaalla paistettaessa. Reunat voi voidella munalla.

Voit valmistaa taikinakupit lähes valmiiksi etukäteen ja lisätä lohen ja yrtit ennen tarjoilua.

Torttutaikina on laktoositonta lehtevää taikinaa, Lehtevä Kaurataikina sisältää kauraa ja Voitaikina on voilla leivottua.

Ainekset 10 kpl annosta

Taikinakupit
150
g
lohituorejuustoa
1
fenkoli (keskikokoinen)
1
muna
Lisäksi kuppeihin
1
annos
maa-artisokkakreemiä (resepti alla*)
100
g
graavi- tai lämminsavulohisiivuja
½
fenkolia
tuoretta tilliä
Maa-artisokkakreemi*
400-500
g
maa-artisokkia
1
tl
suolaa
rkl
sitruunamehua
2
salottisipulia
1
rkl
kasvisfondia
n. 1
tl
suolaa
50
g
pippurituorejuustoa

Ohje

  1. Levitä taikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi.
  2. Valmista taikinan sulaessa maa-artisokkakreemi. Nosta pestyt maa-artisokat (kuorineen) kattilaan, kaada päälle vettä ja suolaa. Kiehauta ja anna kypsyä 15–20 minuuttia artisokkien koon mukaan. Paahda artisokkien kypsyessä salottisipulit kuorittuina ja pilkottuina paistinpannulla. Vaihtoehtoisesti voit paahtaa artisokat kuorineen ja sipulit kuorittuina uunipellillä leivinpaperin päällä 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia.
  3. Purista kypsä artisokkien sisus ulos kuoristaan korkeaan kannuun ja lisää päälle heti sitruunamehua. Lisää mukaan paahdetut salottisipulit. Hienonna tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella tmv. Mittaa mukaan muut kreemin aineet. Tarkista hyvä maku.
  4. Leikkaa taikinalevyt terävällä veitsellä kahtia neliöiksi. Siirrä neliöt leivinpaperin päälle uunipellille. Leikkaa taikinaneliöiden reunoista noin 1 cm päähän terävällä veitsen kärjellä viillot puoliväliin taikinapaksuudesta. Pistele neliöiden keskustat haarukalla.
  5. Levitä pistellyn alueen päälle lohituorejuusto. Viipaloi sen päälle fenkolia hyvin ohuelti. Säästä fenkolin ohuempia varsi- ja lehtiosia koristeeksi. Voitele kuppien reunat munalla. Paista 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla ritilätasolla ensin 10 minuuttia. Nosta pois uunista ja lusikoi pyree kuppeihin. Jatka paistamista noin 5 minuuttia.
  6. Lisää ennen tarjoilua jokaisen leivoksen pinnalle rullattu lohisiivu sekä tuoretta fenkoli- ja tillisilppua.
Resepti:
Arja Elina Laine

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.