Anonymous kirjoitti
13.4.2022 - 14:55
Kotitekoinen mämmi, Myllyn Paras perinteinen mämmi ohjetta mukaellen:

4 l vettä
650 g maltaita
1,2 kg Myllyn Paras Ruisjauhoja
Imeltämisen jälkeen:
1 tl suolaa
2 rkl pomeranssikuorta, jauhettuna. Voit jättää pois.
Pinnalle:
vettä

Valmistusohje:

Kuumenna vesi uunin kestävässä kattilassa noin 70 asteeseen. Veden pitää olla kuumaa, mutta jos vesi on yli 77 asteista, niin imeltävä entsyymi tuhoutuu lopullisesti ja imeltymistä ei tapahdu. Poreileva vesi on noin 65 asteista. Sekoita veden kuumenemista odotellessa kulhossa kuivina maltaat ja jauhot valmiiksi.

Sekoita koko mallas-jauhoseos kattilassa huolellisesti koko vesimäärään notkeaksi puuroksi. Laita kattila noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin imeltymään 3–4 tunniksi. Kun uunin lämpötila on noin 70 astetta, niin silloin mämmiseoksen lämpötila pysyy kuin itsestään noin 65 asteessa eli optimissa imeltymislämpötilassa. Uunin lämpötilan voi varmistaa edullisella erillisellä uunin lämpömittarilla. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maistamalla voit varmistaa imeltymisen alkamisen. Tällä imeltämismenetelmällä imeltyminen tapahtuu riittävän nopeasti niin että makeutta ei juurikaan haihdu "taivaan tuuliin" ja riittävän hitaasti niin että kaikki tärkkelys saadaan talteen makeutena. Tästä imeltämismenetelmästä käytetään nimitystä "suoraimeltäminen" tai "tehoimeltäminen".

Nosta kattila imeltymisen jälkeen liedelle. Lisää suola. Jos haluat niin tässä vaiheessa voit lisätä siirapin ja mausteet - esimerkiksi jauhetun pomeranssin kuoren. Kuumenna mämmiseos koko ajan tehokkaasti sekoittaen niin, että se alkaa kuplimaan. Ole tarkkana, sillä makea mämmi palaa herkästi pohjaan. Jatka sekoitusta pienemmällä lämmöllä 15 minuuttia. Kiehutus estää sen, että mämmi ei ala käydä ja mene pilalle. Siirrä kattila sivuun ja jätä mämmiseos maustumaan ainakin 15 minuutiksi.

Laita mämmiseos posliinisiin tai lasisiin uunivuokiin.
Paista mämmiä aluksi noin 180 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun mämmiseos alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Koerettumisen estämiseksi lisää pinnalle muutaman kerran muutaman ruokalusikallisen vettä. Paista mämmiä 3–4 tuntia.

Anna mämmin jäähtyä rauhassa uunista ottamisen jälkeen. Säilytä paistettu mämmi peitettynä viileässä. Mämmi on parhaimmillaan, kun sen saa tekeytyä ainakin 2-3 päivää.
Nauti mämmi maidon, kaurajuoman, kerman, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa ja mikäli haluat, voit ripotella hiukan sokeria mämmin päälle. Myös appelsiinihillo sopii hyvin mämmin kanssa, samoin aprikoosihillo.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.