Hiivaleipä

  • Leivällä on suuri symbolinen merkitys kaikkialla maailmassa, se merkitsee niin solidaarisuutta kuin myös jakamista.

  • Leipää tehdään eri viljalajeista ja se leivotaan eri tavoin. 2000-luvullakin leipä kuuluu jokaiseen ateriaan ja sen vuoksi se ansaitsee oman nimikkopäivänsä.

  • Kansainvälinen Leipäpäivä on 16. lokakuuta eli viikolla 42. Hiivaleipä on yksi pitkäaikaisimmista suomalaisista leipäsuosikeista ja se tehdään nimensä mukaisesti hiivaleipävehnäjauhoihin.

  • Leipä on parasta tuoreeltaan. Kun leivot, pakasta osa leivistä heti jäähtyneenä.

Hiivaleipä

4 isoa hiivaleipää tai 10-15 hiivareikäleipää

1 l vettä
75 g hiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl siirappia
n.26 dl Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja (1,6 kg)
50 g voita

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää suola, siirappi ja hiivaleipävehnäjauhoja, ja alusta taikina hyvin. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta 4 isoa hiivaleipää tai kaaviloi taikina n. ½ cm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä lautasella isoja reikäleipiä, joihin voit tehdä keskelle reiän juomalasilla tai piparimuotilla. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele.

Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia kauniin ruskeiksi. Hiivareikäleivät paistuvat 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min leipien koosta riippuen.

Mikäli haluat pehmeän pinnan leiville, pidä ne leivinliinan alla uunista oton jälkeen. Pakasta ylimäärä leivistä.

Resepti: