Mämmistä saat tehtyä helposti makoisaa näkkileipää, joka maistuu täyteläiselle mallaslimpulle.

Tämä ohje on kokeiltu Kymppi-mämmillä, mutta voit käyttää ohjeeseen hyvin muitakin mämmejä.

Mämmin paksuus vaikuttaa näkkileipätaikinan paksuuteen. Jos arvelet mämmin olevan hyvin löysää, käytä alussa vain puolet vedestä ja lisää vettä lopuksi tarvittaessa.

Ainekset n. 15 palaa annosta

½
dl
vettä (50 g)
250
g
mämmiä
½
dl
rypsiöljyä (50 g)

Ohje

  1. Kuumenna ½ dl vettä ja 250 g mämmiä (noin 1/3 isosta 700 g roveesta) kulhossa mikrossa lähes kiehuvaksi. Sekoita siihen nopeasti kaurainen-siemennäkkäriseos. Lisää joukkoon ½ dl öljyä. Taikinasta kuuluu tulla paksua, mutta ei murumaista vaan kaulittavaa. Painele taikina ohueksi tasaiseksi levyksi leivinpaperin päälle isolle uunipellille käsin tai käytä apuna kaulinta. Kätevää on pitää toista leivinpaperipalaa paineltavan taikinalevyn päällä, niin kädet tai kaulin eivät tartu levyyn.
  2. Paista näkkäriä 165-asteisen toiseksi alimmalla tasolla 40 minuuttia. Paistoaika on uunikohtainen. Halutessasi voit ottaa näkkärin pois uunista 15 minuutin jälkeen ja leikata sen veitsellä paloihin (esim. 3 x 5). Laita näkkäri vielä takaisin uuniin loppuajaksi. Nauti voin tai margariinin kanssa.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.