Britannia on erilaisten taikinalla vuorattujen paistosten luvattu maa, ja sieltä suunnalta tämän kukkakaalilla täytetyn piiraankin inspiraatio kumpuaa. Ja sitä paremmalta maistuu, mitä vahvempaa cheddaria käytät.
 

Ainekset annosta

7
dl
punaista maitoa
1
laakerinlehti
1
pieni sipuli hienonnettuna
1
kg
kukkakaali, kukinnot eroteltuna
5
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
4
rkl
voita
200
g
vahvaa cheddaria raastettuna
ripaus cayennepippuria
1
kananmuna vatkattuna

Ohje

1. Lämmitä maito pienessä kattilassa hieman höyryäväksi. Lisää laakerinlehti ja sipulit. Nosta pois liedeltä ja anna makujen tekeytyä reilu puoli tuntia.

2. Laita kukkakaalin kukinnot ja hieman murskatut valkosipulinkynnet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Ripottele päälle öljyä ja pyörittele huolella niin, että kasvikset saavat tasaisesti öljyä pinnoilleen. Paahda 20 minuuttia 200-aseisessa uunissa.

3. Jaa paahdetut kukkakaalit kahteen läpimitaltaan 15-20 cm:n piirakkavuokaan tai uunin kestävään paistinpannuun. Purista paahdetut valkosipulit kuoristaan.

4. Siivilöi maito ja sulata voi pannulla. Vatkaa jauhot voin sekaan. Lisää maitoa pannulle vähän kerrallaan jatkuvasti vatkaten, kunnes kaikki maito on käytetty ja kastike alkaa tiivistyä, 6-7 minuuttia. Nosta pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon cheddar-raaste, paahdettu valkosipuli ja cayennenpippuri. 

5. Kaada maitokastike kukkakaalien päälle vuokiin ja anna jäähtyä.

6. Kauli taikina jauhotetulla työtasolla 40 x 40 cm:n neliöksi ja leikkaa siitä kaksi vuokaan kanneksi sopivaa kiekkoa. Rullaa ylijäänyt taikina kahdeksi ohueksi, noin 50 cm pitkäksi nauhaksi. Penslaa vuokien reunat vatkatulla kananmunalla ja kiinnitä taikinanauhat vuokien reunoille. Penslaa reunatkin kananmunalla ja nosta taikinakannet päälle. Painele reunat varovasti kiinni ja tee kanteen koristeviiltoja. Paista 35-40 minuuttia, kunnes taikina on kullankeltaista ja kypsää.
 

Resepti:
Mikko Takala, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.