Kesän kätevin herkkuleivonnainen on suussa sulava viineri, joka valmistuu näpsäkästi Myllyn Paras Wienertaikinasta. Taikina sulatetaan pakkauksen ohjeen mukaan, muotoillaan viinereiksi ja kohotetaan rauhassa huoneenlämmössä ennen täyttämistä ja paistamista. Herkun kruunaavat tuoreet kesäiset marjat – käytä niitä satokauden mukaan.

Ainekset 10 annosta

Taikina:
Vaniljatäyte:
2
dl
maitoa
1
dl
vaniljarahkaa
70
g
vaniljakreemijauhetta
300
g
tai valmista vaniljakreemiä (paistonkestävää, 1½ tlk)
Vadelmatäyte
m. 150
g
paistonkestävää vadelmamarmeladia
Voitelu:
1
kananmuna
Pinnalle:
2
dl
kotimaisia vadelmia
1
dl
mustikoita
valmista sokerivesikuorrutusta (tai 2 dl tomusokeria + 1 rkl sitruunamehua) tomusokeria

Ohje

 

  1. Sulata wienertaikina pakkauksen ohjeen mukaan huoneenlämmössä.
  2. Valmista täyte. Mittaa kulhoon maito ja rahka, sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe käsivispilällä hetken vatkaten. Siirrä täyte jääkaappiin ainakin 15 minuutiksi.
  3. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Leikkaa taikinapyörällä jokaisesta taikinalevystä 4 pitkää (n. 18 cm) ja noin 2 cm leveää nauhaa. Venytä nauhoja hiukan pituussuunnassa ja kierrä kierteelle nauhojen päistä kiertäen. Yhdistä 2 nauhaa yhdeksi pitkäksi nauhaksi. Asettele tästä pitkästä nauhasta 1/3 leivinpaperille suoraan, käännä seuraava 1/3 sen viereen toiselle sivulle ja vielä viimeinen 1/3 ensimmäisen suoran toiselle sivulle. Paina nauhan pää kierteen alle. Tee näin kaikki 10 pitkänsoikeaa viineriä, jätä väleihin kohoamisvaraa.
  4. Anna kohota huoneenlämmössä 1–2 tuntia.
  5. Painele kohonneiden viinereiden keskustaa vähän alas sormilla niin, että pohjat jäävät yhtenäisiksi. Voitele kohonneet viinerit munalla kevyesti. Levitä tai pursota viinereiden keskelle pitkä raita vaniljatäytettä ja toinen pitkä raita marmeladia.
  6. Paista viinereitä 225 asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 10–14 minuuttia kauniin vaaleiksi. Jäähdytä viinerit peittämättä, jolloin rapeus säilyy.
  7. Viipaloi viinereiden päälle tuoreita marjoja ennen tarjoilua. Sekoita myös sokerivesikuorrutus ja pursota pinnalle sitä tai yksinkertaisemmin sihtaa pinnalle vain tomusokeria.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.