Filotaikina on pääosin vehnäjauhoista ja vedestä valmistettua hyvin ohutta taikinalevyä, jota käytetään erityisesti Kreikan ja Välimeren alueella. Yhdessä paketissa on noin 12 ohuen ohutta isoa taikina-arkkia, jotka kannattaa käyttää kerralla. Ota taikina sulamaan pari tuntia ennen leipomista.

Sulaneet taikina-arkit kuivuvat helposti, joten ne kannattaa käyttää välittömästi. Sulanutta taikinaa ei voi enää pakastaa uudelleen. Peitä käyttöä odottavat arkit kostealla liinalla, sillä ohuet taikina-arkit kuivuvat hetkessä. Rasvan määrässä ei kannata nuukailla, jotta valmis leivonnainen on rapea ja lehtevä. Runsas ja makoisa rahkatäyte on tämän rapean ja lehtevän herkun pehmeä sydän.

Kun leikkaat isot taikinakolmiot pienemmiksi kolmioiksi, rapeapintaisia herkkuja on helpompi syödä pikkukolmio kerrallaan.

Appelsiinisiirappi kruunaa leivokset. Voit keittää sitä tupla-annokset, varsinkin jos tarjoilet leivokset jälkiruokana.

Ainekset 12 annosta

Taikina ja sively:
n. 200
g
voita
Täyte:
250
g
maitorahkaa
½
dl
sokeria
1
dl
ranskankermaa
1
tl
vaniljasokeria
2
munaa
½
dl
pistaasipähkinärouhetta
2
dl
kuivattuja pieniä hedelmäkuutioita (esim. persikkaa, papaijaa, mangoa)
Pinnalle:
n. 1
dl
pistaasipähkinärouhetta
Appelsiinisiirappi:
3
dl
sokeria
tl
vaniljasokeria
dl
appelsiinituoremehua
2
tl
sitruunamehua

Ohje

  1. Sulata filotaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan (noin 2 tuntia).
  2. Sulata voi. Valmista täyte sekoittamalla kaikki täyteainekset keskenään.
  3. Avaa filotaikinapaketti varovaisesti kokonaan auki, jolloin esillä 12 kerrosta ohuenohuita filotaikinalevyjä. Leikkaa koko nippu 6 neliöksi eli leikkaa koko taikina 2 x 3. Nosta päälle iso kostutettu keittiöpyyhe, joka estää levyjen kuivumisen taittelun aikana.
  4. Aloita 1/6 neliöksi leikatusta filotaikinanipusta, nosta siitä yksi ohut neliölevy voidellulle leivinpaperiarkille. Voitele filolevyn pinta voisulalla voitelusiveltimellä. Nosta päälle toinen ohut levy ja voitele sekin kauttaaltaan. Toista tämä, kunnes levyjä on päällekkäin 6 kpl (puolet neliönipusta). Lusikoi keskelle päälle 2 rkl täytettä. Taita neliö kolmioksi ja ummista vähän reunoja kääntämällä niitä sormin nipistäen yhteen mahdollisimman kapeasti. Nosta valmis kolmio leivinpaperoidulle uunipellille, voitele pinta voisulalla ja ripottele heti pinnalle pistaasipähkinärouhetta.
  5. Tee näin kaikki kolmiot, joita syntyy yhteensä 12 kpl. Voit asetella kolmiot vieriviereen uunipellille, sillä ne eivät leviä paistettaessa.
  6. Paista filokolmioita 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla 20–25 minuuttia kauniin vaaleiksi.
  7. Kiehauta filokolmioiden paistuessa appelsiinisiirappi. Mittaa sokerit ja mehut pieneen paksupohjaiseen kattilaan. Kiehauta puulastalla vähän sekoittaen, ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä poreillen 8 minuuttia. Nosta kattila heti tämän jälkeen pois liedeltä.
  8. Kun olet ottanut kolmiot pois uunista, anna niiden jäähtyä vähän ja valuta pinnalle lämmintä siirappia.
  9. Leikkaa jokainen iso kolmio jäähtyneenä 2–4 pikkukolmioiksi/leivokseksi. Tarjoile kahvin tai teen kanssa tai jälkiruokana. Mikäli tarjoilet filotaikinaleivokset jälkiruokana, voit keittää toisenkin annoksen appelsiinisiirappia pieneen kannuun tai tölkkiin niin, että jokainen voi valuttaa lämmintä appelsiinisiirappia filoleivosten päälle hunajahyrrällä tai pikkulusikalla.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.