Etsitkö kakkua kesän juhliin? Tässä se on! Someleipurit 2023 -kaksikon Anna Jaatinen (@pilvilinnan_anna) kehitteli meille pysäyttävän upean appelsiini-pistaasikakun, jossa itse tehty appelsiinitahna ja pistaasikreemi muodostavat makujen syleilyn jokaisella lusikallisella.

"Tähän kakkuun – kuten moniin muihinkin leivonnaisiini – sain idean mausta, joka oli tässä tapauksessa pistaasi. Lähdin etsimään sille sopivia makupareja, ja näin kakkuun päätyi myös kardemummaa ja appelsiinia. Mielestäni tämä rento mutta hyvin näyttävä kakku sopisi kummipoikani elokuisiin rippijuhliin ja sitäkin paremmin juhannuksen kahvipöydän kruunuksi.

Leivon kakkuja viikoittain työnikin puolesta mutta usein myös itselleni. Luotan omiin perusresepteihini mutta rakastan kokeilla ja luoda uusia sekä hieman erikoisempiakin kakkuja, joissa näyttävän ulkomuodon lisäksi maku on tärkeässä roolissa."

Vispaa sinäkin mielesi kesätuulelle ja leivo kahvipöytäsi kruunuksi Annan appelsiini-pistaasikakku!

Ainekset 20 annosta

Pohja
200
g
voita
2
dl
sokeria
3
kananmunaa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
soodaa
2
tl
kardemummaa
200
g
kermaviiliä
Appelsiinitahna
1
appelsiinin kuori
0,5
dl
appelsiinin mehua
1
rkl
sitruunan mehua
0,25
dl
sokeria
3
keltuaista
25
g
voita
Pistaasikreemi
150
g
voita
4
dl
tomusokeria
300
g
maustamatonta tuorejuustoa
150
g
pistaasipähkinöitä
¼
tl
suolaa
Koristeluun
timjamia
pistaaseja
syötäviä orvokkeja

Ohje

Pohja ja appelsiinitahna kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä. Seuraavana päivänä pistaasikreemin valmistus ja kakun kokoaminen.

Pohja

  1. Vatkaa huoneenlämpöinen pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen välissä hyvin vatkaten.
  2. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet ja lisää taikinaan yhdessä kermaviilin kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi nuolijalla.
  3. Jaa taikina kahteen voideltuun ja leivinpaperoituun 15 cm vuokaan ja paista uunin alatasolla 160 °C asteessa noin 40–45 minuuttia. Anna jäähtyä.

Appelsiinitahna

  1. Laita kattilaan appelsiinin kuori ja mehu, sitruunamehu, sokeri ja keltuaiset. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes tahna saostuu ja paksuuntuu.
  2. Lisää joukkoon kylmä voi ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.

Pistaasikreemi

  1. Hienonna pistaasit oikein hienoksi jauhoksi yhdessä suolan kanssa monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Jätä muutama pistaasi koristeluun.
  2. Vatkaa huoneenlämpöinen pehmeä voi ja tomusokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon tuorejuusto.
  3. Sekoita lopuksi joukkoon pistaasijauho.

Kokoaminen

  1. Tasoita kakkupohjat ja jaa ne kahteen osaan, jolloin sinulla on käytössäsi neljä pohjaa. Laita yksi pohjista tarjoilualustalle.
  2. Siirrä pistaasikreemi pursotinpussiin, jossa on iso tiivis tähtitylla ja pursota kreemi pohjan reunalle. Levitä appelsiinitahnaa keskelle ja pursota vielä tahnan päälle pistaasikreemiä. Toista kaksi kertaa.
  3. Pursota pistaasikreemi kauttaaltaan viimeisen pohjan päälle kuorrutteeksi. Koristele timjamilla, pistaaseilla ja syötävillä orvokeilla.

Tarjoilu

Ota kakku noin puoli tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön ja leikkaa kakkua isolla veitsellä kakkulapion sijaan. Kakkua on helpompi tarjoilla, kun leikkaat kakkupalat vain puoleenväliin. Tällöin saat jokaiselle syöjälle matalan palan eli kaksi kerrosta pohjaa ja täytettä.

Resepti:
Myllyn Paras #Someleipurit2023 Anna Jaatinen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.