Leivällä on suuri symbolinen merkitys kaikkialla maailmassa, se merkitsee niin solidaarisuutta kuin myös jakamista. Leipää tehdään monista eri viljalajeista ja se leivotaan eri tavoin eri ruokakulttuureissa.

2000-luvullakin leipä kuuluu jokaiseen ateriaan ja sen vuoksi se ansaitsee oman nimikkopäivänsä. Kansainvälinen Leipäpäivä on 16. lokakuuta eli viikolla 42.

Hiivaleipä on yksi pitkäaikaisimmista suomalaisista leipäsuosikeista ja se tehdään nimensä mukaisesti hiivaleipävehnäjauhoihin. 

Leipä on parasta tuoreeltaan. Jos leivot enemmän kuin tarve, pakasta osa leivistä heti jäähtyneenä.

Ainekset 4 isoa hiivaleipää tai 10-15 hiivareikäleipää annosta

1
l
vettä
75
g
hiivaa
1
rkl
suolaa
2
rkl
siirappia
50
g
voita

Ohje

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää suola, siirappi ja hiivaleipävehnäjauhoja, ja alusta taikina hyvin. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

  2. Leivo taikinasta 4 isoa hiivaleipää tai kaaviloi taikina n. ½ cm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä lautasella isoja reikäleipiä, joihin voit tehdä keskelle reiän juomalasilla tai piparimuotilla. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele.

  3. Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia kauniin ruskeiksi. Hiivareikäleivät paistuvat 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min leipien koosta riippuen. Mikäli haluat pehmeän pinnan leiville, pidä ne leivinliinan alla uunista oton jälkeen. 

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Vinkit

Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauho valmistetaan vehnäjauhatuksen yhteydessä kuorikerrosta lähellä olevasta vehnäytimen osasta. Hiivaleipävehnäjauho sisältää lähellä jyvän kuorta olevat ravintorikkaat osat, jotka tekevät jauhosta tummempaa ja kuitupitoisempaa kuin ydinvehnäjauho.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.