Helppo savukalauunipasta
Italialaistyylinen savukalauunipasta on helppotekoinen ja ravitseva koko perheen ruoka.
Muutamien perusmakujen yhdistelmä kietoutuu uunissa herkulliseksi suomalais-italialaisen keittiön fuusioksi. Savukalauunipastan voi periaatteessa valmistaa mistä tahansa saatavilla olevasta savustetusta kalasta. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi ihan perinteiset savustettu kirjolohi, lohi tai siika. Italiassa savustaminen ei ole erityisen yleinen tapa valmistaa kalaa, mutta savustettuna saattaa löytyä esimerkiksi makrillia, silliä ja kultaotsa-ahventa.
Pastaksi savukalauunipastaan sopii 100% kotimaisesta viljasta valmistettu Myllyn Paras simpukkapasta. Simpukkapasta sopii ulkomuotonsa puolesta hienosti kalateemaiseen pastaan. Kovera pasta soveltuu erittäin hyvin maukkaiden ja täyteläisten kastikkeiden kanssa, sillä kastike kertyy kuin itsestään simpukkapastan sisään. Savukalauunipastassa maukas ja täyteläinen kastike on italialainen peruskastike: bessiamelle. Tämä voista, vehnäjauhoista ja maidosta valmistettava, suolalla ja muskottipähkinällä maustettu kastike tunnetaan myös nimellä bechamel ja Suomessa kotoisasti nimellä valkokastike.
Savukalauunipastan voi tarjoilla ihan perinteisen kurkku-tomaatti-salaatti-yrtti-yhdistelmän kera, mutta makujen puolesta mukaan sopii myös esimerkiksi fenkoli, artisokka, lehtikaali ja pinaatti.
Savukalauunipasta
Annokset: 5-6
Valmistusaika, noin 60 minuuttia
400 g Myllyn Paras Simpukkapasta
400-500 g savustettua kalaa, esim. lohta tai siikaa
15 cm pala purjoa
3 valkosipulinkynttä
2 tl sitruunamehua
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
parmesaania raastettuna
tuoretta lehtipersiljaa
Bessiamelle-kastike
7,5 dl maitoa
3 rkl voita
3 rkl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho
suolaa
jauhettua muskottipähkinää
Pastan ja kalan valmistelut
- Laita pastan keitinvesi kuumenemaan ja keitä pastaa 8 minuuttia.
- Pastan keittyessä valmistele kala-sipuliseos.
- Laita paistinpannu kuumenemaan miedohkolle keskilämmölle, lisää pannuun tilkka oliiviöljyä.
- Halkaise ja huuhtele purjosipuli. Leikkaa purjo ohuiksi suikaleiksi.
- Kuori valkosipulit ja rusenna kevyesti veitsen lappeella. Silppua kynnet pieneksi silpuksi.
- Kippaa kaikki sipulit pannulle ja freesaa 3-4 minuuttia.
- Revi savukala pienemmiksi paloiksi ja sekoita pannulle sipulien joukkoon.
- Sekoita mukaan sitruunamehu ja mausta muutamalla rouhaisulla mustapippuria ja pienellä ripauksella suolaa.
- Ota pannu levyltä.
Valmistele ruoka vuokaan kastiketta odottamaan
- Ota 0,5 dl pastan keitinvettä talteen ja valuta pasta.
- Sipaise uunivuoan pohjaan ja reunoihin oliiviöljyä ja kippaa pasta vuokaan.
- Kaada kala-sipuliseos vuokaan ja kääntele sekaisin pastan kanssa.
- Valuta keitinvesi hitaasti reunoja pitkin vuokaan.
Valmista bessiamelle-kastike.
- Kastikkeen valmistuessa kuumenna uuni 180 asteeseen.
- Laita kattila kuumenemaan keskilämmölle, lisää kattilaan 3 rkl voita.
- Kun voi on sulanut, lisää 3 rkl vehnäjauhoa.
- Sekoita tasaiseksi tahnaksi (noin minuutti, älä anna jauhon ruskistua.
- Kaada kolmasosa maidosta kattilaan ja sekoita huolellisesti ettei kastikkeeseen jää paakkuja.
- Nosta hiukan lämpöä, kaada toinen kolmannes maitoa kattilaan ja sekoita.
- Lisää loput maidot ja sekoita kastiketta kunnes se alkaa muuttua selvästi paksummaksi.
- Lisää 1/4 tl suolaa ja reilu ripaus muskottipähkinää.
Lisää kastike vuokaan
- Valuta kastike vuokaan ja sekoita.
- Raasta reilusti parmesaania ja ripottele se vuokaan päällimmäiseksi.
- Paista savukalauunipastaa uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia.
- Anna valmiin uunipastan vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Viimeistele lehtipersiljalla.
Kommentteja ja keskustelua