Tämä herkullinen voileipäkakku on tehty täysin vegaanisesti. Täytteenä on käytetty itse tehtyä punaista punajuurihummusta sekä vihreää kasvistäytettä. Kasvistäytteessä on käytetty Creamy scheese-levitettä, joka toimii hyvänä tuorejuuston korvikkeena sekä maidotonta fraichea, joka vastaa ranskankermaa. Voit käyttää reseptissä joko keitettyä tai säilöttyä punajuurta. Täytteiden kiva väri-ilottelu yllättää herkuttelijat kakkua leikatessa.

Voileipäkakun vuokaleipä on tehty Myllyn Paras Ohrajauhoja ja Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja käyttämällä. Leipä paistetaan leipävuoassa, jolloin siitä saadaan hyvän mallinen leipä voileipäkakkua varten. Leipä leikataan vaakatasossa kerroksiksi, jolloin ei tarvitse miettiä leipien ladontaa, niin kuin pystyyn leikattua leipää käytettäessä. Voit valmistaa leivän vaikka päivää ennen voileipäkakun kasaamista. Kuorrutus ja koristelu kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua, koska punajuuri täyte voi värjätä hieman kuorrutetta pidemmän aikaa ollessa.

Kuorrutteena voit käyttää erilaisia maidottomia tuorejuuston korvikkeita tai ohjeessa olevaa maidottoman fraichen ja vaahtoutuvan kauravispin sekoitusta. Vaahtoutuvan kauravispin määrä on sen verran pieni, ettei sen makeus maistu läpi, mutta se tekee fraichelle ilmavan koostumuksen. Voit maustaa kuorrutetta esimerkiksi suolalla ja valkopippurilla.

Ainekset 8-10 annosta

Vuokaleipä
3
dl
vettä
½
rkl
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
2
tl
sokeria
Punajuurihummustäyte
120
g
kikherneitä
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
seesamiöljyä
1
valkosipulin kynsi
40
g
kypsää punajuurta
1
rkl
oliiviöljyä
n. 2
rkl
vettä
¾
tl
juustokuminaa
tl
suolaa
Vihreä kasvistäyt
100
g
kurkkua
1
avokado
tl
sitruunamehua
15
g
tuoretta ruohosipulia
255
g
creamy sheese-vegelevite valkosipuli & yrtti
2
dl
maidoton fraiche
¼
tl
jauhettua mustapippuria
Kostutus
n. 1½
dl
kylmää vettä
1
rkl
sitruunamehua
Kuorrutus
2
dl
maidotonta fraichea
3
rkl
vaahtoutuvaa kauravispiä
suolaa, valkopippuria

Ohje

  1. Lämmitä vesi noin + 42 asteiseksi. Lisää joukkoon kuivahiiva, suola ja sokeri. Lisää joukkoon vielä ohrajauhot. Vaivaa taikinaa ja lisää taikinan joukkoon vähitellen vehnäjauhoja tarvitsemasi määrä. Vaivaa taikinaa niin, että saat siihen hyvän sitkon, jolloin taikina irtoaa kulhon reunoista.
  2. Kaada taikina noin 1,2 litraiseen leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja annan sen kohota lämpimässä paikassa noin 40 minuutin ajan. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista leipää noin 35-40 minuutin ajan, uunin alatasolla. Kun leipä on kypsä, ota se pois uunista ja nosta pois vuoasta. Pakkaa leipä pakastepussiin tai kääri leivinliinaan, jotta leivän pinta pehmenee.
  3. Valmista punainen hummustäyte valuttamalla ja huuhtelemalla kikherneet. Laita kikherneet ja kaikki muut hummuksen raaka-aineet tehosekoittimeen tai leikkuuterälliseen monitoimikoneeseen. Pyöräytä ainekset koneessa tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa hieman vettä, jotta saat tahnalle sopivan koostumuksen. 
  4. Valmista vihreä kasvistäyte raastamalla kurkku hienoksi raasteeksi ja valuttamalla siitä siivilässä ylimääräinen neste pois. Soseuta tehosekoittimessa avokado, sitruunamehu, tuore ruohosipuli, creamy sheese-levite sekä vegaaninen fraiche. Mausta täyte mustapippurilla ja sekoita kurkkuraaste joukkoon.
  5. Tasaa jäähtyneen leivän yläosa ja leikkaa leipä vaakatasossa neljään osaan. Vuoraa paistovuoka pitkillä tuorekelmun paloilla ja laita pohjalle ensimmäinen leipäkerros. Sekoita kostutukseen tarkoitettu vesi ja sitruunamehu keskenään. Kostuta leipä pullasutia apuna käyttäen. Levitä vihreästä kasvistäytteestä puolet leipäsiivun päälle. Nosta toinen leipä siivu täytteen päälle, kostuta ja levitä punainen hummustäyte leivän päälle. Lisää vielä leipäkerros, kostuta ja levitä loput vihreästä kasvistäytteestä leivän päälle. Nosta täytteen päälle viimeinen leipäkerros ja kostuta se. Kääri kelmut tiiviisti leivän ja vuoan ympärille. Nosta voileipäkakku jääkaappiin tekeytymään mielellään seuraavaan päivään.
  6. Poista kakun päältä kelmut ja kumoa kakku tarjoiluastialle. Mittaa kulhoon maidoton fraiche sekä vaahtoutuva kauravispi. Vatkaa ainekset paksuksi vaahdoksi. Mausta kuorrute halutessasi suolalla sekä valkopippurilla. Lusikoi kuorrute kakun päälle ja levitä veitsellä ohueksi kerrokseksi. Koristele kakku esimerkiksi erilaisilla versoilla, salaateilla, vihanneksilla tai syötävillä kukilla.   
  7. Muista aina erityisruokavalion leivonnaisia tehdessäsi tarkistaa tuotteiden ainesosaluettelot. Näin varmistut siitä, että leivonnainen on juuri kyseiseen ruokavalioon sopiva.
Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.