Patonkeja voi valmistaa pelkästään durumjauhoista tai puoliksi durum- ja puoliksi puolikarkeista vehnäjauhoista.

Saat rapean kuoren vesihöyryn avulla: voitele patongit vedellä ja laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan astiaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä.

Voit myös sumuttaa patonkeja vedellä sumutuspullolla useamman kerran. Näin saat rapean pinnan patongille. Älä peitä kypsiä patonkeja, jotta rapea kuori säilyy.

Ainekset 2 kpl annosta

dl
vettä
25
g
hiivaa
1
tl
suolaa
2
rkl
öljyä
Täyte 1 (yhdelle patongille):
1
rkl
öljyä
½-1
valkosipulia puristettuna
Täyte 2 (yhdelle patongille):
1
rkl
sulatettua voita
1
tl
oreganoa
1
tl
kynteliä
1
tl
persiljaa
valkosipulia)

Ohje

  1. Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).

  2. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kaaviloi kumpikin n. 40 x 20 cm:n levyksi. Sekoita haluamasi täyte ja levitä se tasaisesti levyille. Rullaa levyt (kääretortun tapaan) pidemmästä reunasta.

  3. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain n. 2-3 cm:n välein. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa. Voitele patongit vedellä.

  4. Paista 250-asteisessa uunissa n. 15 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan astiaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.

Resepti:

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.