Vieraana Pekan keittiössä - haastattelussa Pekka Terävä

Pekka Terävä

Palkittu keittiöguru Pekka Terävä
sanoo oppivansa jatkuvasti uutta kotikokeilta. Hän arvostaa Sinä olet kokki
–ohjelman vieraitaan.

Maineikkaan ravintola Olon
keittiömestari Pekka Terävä kokkaa SuomiTV:n Sinä olet kokki –ohjelmassa yhdessä
julkkisten, mutta ruoanlaitossa kotikokkitasoa olevien vieraiden kanssa. Useilla
kansainvälisillä palkinnoilla tunnustettu Pekka voisi työskennellä yhdessä
minkä tahansa maailman huippuchefin kanssa, mutta yhtä tärkeänä hän näkee
”aloittelevat” vieraansa.

-Ohjelman tekeminen on ollut mahdottoman hauskaa ja
opettavaista minulle, hän yllättää.

-Asiat, joita olen pitänyt itsestäänselvyyksinä, eivät
toiselle ole kenties koskaan auenneet. Se antaa itselle uuden näkökulman ja
erilaista tarkkuutta asioihin.

Pekka arvostaa vieraita, jotka
uskaltavat laittaa itsensä likoon. He kysyvät, arvioivat ja kyseenalaistavat.

-Jokin opettamani asia saattaa minulle olla tärkeä, jopa
pilkuntarkka. Vieraan avulla olen saattanut havaita, ettei sillä ollutkaan niin
haudanvakavaa merkitystä, hän naurahtaa.

Pekka Terävä ja Sari Helin

Sinä olet kokki -ohjelmassa Pekka Terävä opastaa kotikokkia
keittiösalojen kiehtovaan maailmaan. Mukana työn touhussa on
ruokatoimittaja Sari Helin. Kuva Suomi TV/ Heidi Matikainen


.

Olkaamme ylpeitä

Pekka itse on tehnyt huikean uran.
Hänet valittiin vuoden kokiksi vuonna 1995. Sen jälkeen hän teki laajan
gastronomisen kierroksen. Hän työskenteli huippuravintoloissa useissa
Pohjoismaissa, laivayhtiöiden tuotekehityspäällikkönä, Ranskassa, Italiassa ja
myös monessa suomalaisessa gourmet-ravintolassa.

Nykyään hän on keittiömestari ja
toinen omistaja palkitussa ravintola Olossa, jonka Michelin Guide nosti
Michelin-tähden arvoiseksi tänä vuonna. Ravintola imee lisävinkkejä ulkoa. Muun
muassa Olon Yrttiviikoille huhtikuun puolivälissä on tulossa Strömsöstä tuttu
ruotsalaishuippu Paul Svensson.

Olo-ravintolan johtoajatuksia ovat lähituotanto,
puhtaat raaka-aineet ja huolellinen valmistus. Sama ideologia sopii myös
kokkiohjelmaan.

-Turha kikkailu pois, hän muistuttaa.

-Suomalainen ruoka ei tarvitse ranskalaista silausta.
Onneksi nykyään uskallamme olla ylpeitä omasta ruokakulttuuristamme, hän kiittää.


Pekka Terävä

Pekka Terävä seisoo sloganinsa
takana.

– Ravintola Olossa lähtökohta on se, että keittiön  tärkein mauste on
ensiluokkainen raaka-aine.

Vain laatu merkitsee

Yhteistyössä kokkiohjelman kanssa
on myös Myllyn Paras.

-Arvostan suuresti yrityksen innovatiivisuutta.
Esimerkiksi hyvää ohraa saa nykyään jokaisen tarpeisiin sopivassa muodossa. Me
Olossa käytämme myös paljon ohraa, emme käytä lainkaan ulkomailta tuotua risottoriisiä,
hän paljastaa.

Terävä ymmärtää kahvilat ja
ravintolat, joiden toimintaperiaate on toinen kuin hintavan gourmet-ravintolan
ja kiittää muun muassa Myllyn Parhaan monipuolista leipä- ja
kahvileipävalikoimaa sekä tuorepakasteideaa.

-Tärkeintä on, että asiakas saa laatua.

Pekka on viihtynyt hyvin
tv-ohjelman parissa, mutta vakiokokin ”urasta” televisiossa hän ei haaveile.

-Omaan ravintolaan panostaminen on minulle erittäin
tärkeää ja se vie paljon aikaa. Yksityisyrittäjä saa tehdä töitä tosissaan. Heinäkuussa
pistämme luukut kiinni ja olemme lomalla. Muun ajan satsaamme ruokaan, juomaan
ja myös koulutukseen toden teolla.

TEKSTI: MARJA NYMAN

Tiedoteryhmä