Leivästä potkua päivään - Haastattelussa Terhi Paldan, ISS

Terhi Paldan, ISS<br />

Terhi Paldan toimii tuotesuunnittelijana ISS Palveluissa.

Leipä on tärkeä osa päivän pääateriaa niin kouluissa, työlounailla kuin
ikäihmisten ruokailussa. Se on myös hyvä välipala, eväs tai kokouspalvelujen kahvipöydän
parhaita suolaisia tarjottavia.

- Leivän merkitystä ei voi vähätellä. Aivot ja
suolisto tarvitsevat hyviä hiilihydraatteja polttoaineena ja ruoansulatuksessa,
ISS Palveluiden tuotesuunnittelija Terhi Paldan tietää.

ISS on tullut kenties parhaiten tunnetuksi kiinteistöjen ylläpito- sekä
siivous- ja turvapalveluistaan. Kansainväliseen ISS-konserniin kuuluva Suomen
yksikkö on myös merkittävä valtakunnallinen ateriapalveluiden tuottaja niin
yritys- kuin kuntapuolella.

- Yritysten lisäksi tarjoamme kunnille kokonaisvaltaisia
ateriapalveluita päiväkoteihin, kouluihin ja vanhushuoltoon, eli vauvasta
vaariin, Paldan selventää.

ISS ja Myllyn Paras tekevät tiivistä yhteistyötä ja yksi merkittävä
tuoteperhe ovat erilaiset leivät.

- Tärkeimpiä kriteereitämme kaikissa ostamissamme
tuotteissa ovat laatu, luotettavuus ja turvallisuus. Pidämme vahvasti kiinni
kotimaassa valmistetuista tuotteista.

Laatu on ykköskriteeri

Asiakaskunnan heterogeenisyys asettaa suuria haasteita. Tuotevalikoiman
on oltava riittävän kattava, jotta se vastaa kaikkien asiakkaiden tarpeisiin.

- Koululounailla näkkileipä on vielä ykkönen.
Keitto- tai kasvisruokapäivinä tarjoamme joko luomu- tai tavallista
hyväkuituista ruisleipää tai vaaleaa täysjyväleipää.

- Ikäihmiset toivovat pehmeäkuorista, suussa
sulavaa leipää, mieluiten valmiiksi viipaloitua. Vähäsuolaisuus ja sydänmerkkituotteet
ovat yksi kriteeri erityisesti lapsille ja sydän- ja verisuonitautia
sairastaville, Paldan sanoo.

Ruisleipä Puolukka revitty<br />

Puolukalla piristetty ruisleipä on Paldanin suosikkeja. Siinä yhdistyvät kotimaisuus,
laatu, hyvä maku ja trendikkyys. Kuvassa yksi kotimaisista Myllyn Paras Sydänmerkki-tuotteista,
Ruisleipä Puolukka revitty.

Esimerkkinä onnistuneista kouluateriapalveluista ISS Ruokailupalvelujen
Korpilahden koulun keskuskeittiö on saanut Paras kouluruoan tekijä –tunnustuksen
Gastro-messuilla. Kaikki ISS:n koulut käyttävät samaa reseptiikkaa.

- Leivän lisäksi kaikessa ruoassa meillä on
olemassa tietyt laatuvaatimukset, joista ei tingitä. Ruoat
valmistetaan ravintoloiden keittiöissä ensisijaisesti lähi- ja
kuumavalmistuksena. Puolivalmisteena käytetään niitä tuotteita, joiden
omavalmistus ei anna tuotteelle laadullista lisäarvoa, esimerkiksi lihapullien
pyörittelemiseen meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta.

Opiskelijaravintoloissa kysytään entistä enemmän kasvisruokaa, johon
kuuluu hyvä leipä.

ISS Kouluruokailu<br />

ISS Palvelut tytäryhtiöineen on osa kansainvälistä ISS-konsernia, joka
toimii yli 50 maassa. Suomessa henkilökuntaan kuuluu noin 12 000 henkilöä.

-Laatu tarkoittaa meillä maukkautta,
ravitsemuksellisuutta, turvallisuutta ja puhtautta. Käytämme vähärasvaisia ja
vähälaktoosisia tuotteita, emmekä käytä esimerkiksi geenimuunneltuja tuotteita
lainkaan, Terhi Paldan sanoo.

Vaihtelevuutta toivotaan

Aikaansa seuraava ISS esittää myös toiveita tuotevalikoimalle. Osaan
toiveista muun muassa Myllyn Paras on ehtinytkin jo reagoida.

- Tietyille sesonkituotteille ja maan eri osien
makutottumusten täyttäjille olisi kysyntää. Esimerkiksi Tampereelta ylöspäin
lähdettäessä Sotkamon Talvivaaraan olisi toiveita perinteisestä
hapanruisleivästä.

- Sesonkiaikoina, esimerkiksi syksyn silakkamarkkina-aikaan
tarjoamme mielellämme muun muassa sipulileipää ja ruispuolukkaleipää erilaisin
itse valmistetuin kalatäyttein. Näitä rakastavat myös ikäihmiset.

- Pikkujoulu- ja jouluaika ovat perunalimppujen, setsuurien
ja mallasleipien sesonkia. Näihin sesonkituotteisiin kaipaisimme välillä lisää
vaihtelua, aivan pienet muutokset olisivat tervetulleita.

Sämpylöistä varsinkin Lippa Sämpylät ovat suuressa suosiossa.
Täytettynä niitä ostetaan myös mukaan kotiin vietäväksi. Perushyvään leipään ja
sämpylöihin on helppo suunnitella erilaisia täytevariaatioita. Näin saamme
tuotteisiin home made –fiiliksen. Ruokailussa on kysymys monen aistin
nautinnosta: mausta, ulkonäöstä ja pienestä positiivisesta
yllätyksellisyydestä.

Lippa Pellava-Seesaminsiemensämpylä

Tammikuussa markkinoille tuotu Lippa Pellava-Seesaminsiemensämpylä

on tuoteperheen uusin tulokas.

TEKSTI

MARJA NYMAN

KUVAT

ISS & MYLLYN PARAS

Tiedoteryhmä