Kropsua ja turbiinitorttua - kesäpaikkojen terveisiä kaudelta 2011

Kesäkahviloiden
kysytyimmät tuotteet ovat paikkakuntien erikoisuudet sekä perinteinen mehevä
munkki. Suomen kesä
on kausikahviloita pullollaan. Myllyn Paras kyseli parhaita tarjoiluvinkkejä
eri puolilta maata.

1950-luvulla
varsinaisen toimintansa lopettanut Kriikun Mylly Kirkonkoskella Ylistarossa on
nykyään kauniisti kunnostettu kesäkahvila. Se tarjoaa asiakkailleen myös muita
elämyksiä.
-Esittelemme halukkaille myllyn sekä entisen
kuparisepän pajan, jonka ahjoon laitamme tulet. Kerromme tarinoita vanhasta
ajasta ja myllyn toiminnasta, suvun perustaman osakeyhtiön J.O. Kriikun Mylly
Oy:n yrittäjä Esa Kriikku kertoo.

-Asiakkaat viihtyvät pitkiä aikoja terassilla
katselemassa Kyröjoen kansallismaisemaa, siellä sielu lepää, hän lupaa.

Kriikun Mylly kahvipöytää

Kriikun Myllyssä luotetaan kotoisiin ja tuttuihin tarjottaviin. Kakkukahvipöytää voi piristää vaikka leipäjuustolla.

Kriikun Mylly sisältä

Kriikun Mylly on säilyttänyt alkuperäisen leimansa sisustuksessa. Se lisää viihtyisyyttä ja yksilöllisyyttä.

Myllytonttu opastaa pientä vierasta





Oik. Kriikun Myllyssä on tarjolla myös elämyksiä. Myllytonttu opastaa pientä vierasta taonnan salaisuuksiin.

Kääretortun
uusi ilme

Kesäkahvilaan
tuodaan tuttuja ja sukulaisia kaukaakin, myös useista Suomea kiertävistä
turisteista on tullut kanta-asiakkaita.

-Kahvilavalikoimassa suosimme perinteisiä
herkkuja. Kotipulla on yksi suosituimmista. Eteläpohjalainen ohut
pannukakkutyyppinen leivonnainen kropsu menee niin voin kuin hillon kanssa. Se
loppuu aina kesken, Kriikku naurahtaa.

Kolmas
kysytty herkku on turbiinitorttu, jossa on vinkkiä kenelle tahansa
kahvilanpitäjälle.

-Vanhan ajan kääretorttu mansikka- tai
mansikka-omenatäytteellä kruunataan paksulla kermavaahtokiekuralla. Se tekee
leivonnaisesta mehevän ja juhlavan.

Ruokapuolella
kysytään piimävelliä, siirapilla ja sokerilla sekä rusinoilla höystettyä
maitopohjaista ylistarolaisruokaa, johon lisätään runsaasti leipäjuustoa.

Sämpyläideoita
satamassa

Savonrannan
vierasvenesataman yhteydessä toimiva kahvila-ravintola Noidankattila palvelee
niin veneilijöitä, karavaanareita kuin muita turisteja. Ensi kesälle yrittäjä
suunnittelee aittatyyppisiä majoitustiloja lyhyisiin yöpymisiin.

-Olemme aivan Saimaan rannassa, joten satunnainen
matkailija saattaa haluta yöpyä ilman ennakkovarausta. Siihen tarpeeseen
pyrimme vastaamaan, yrittäjä Marita Inkala sanoo.

Noidankattilassa
on tarjolla grilliruokaa, pizzaa ja a lá carte –lista. Usein on tarjolla myös
paistettuja muikkuja, jotka paikallinen kalastaja tuo aamuvarhaisella
keittiöön. Inkalan
mukaan kahvila-asiakkaan unelma on suuri ja tuore munkki tai lehtevä viineri.

-Suolaisissa tarjottavissa olemme eniten saaneet
kiitosta viljasämpylöistä, joiden täytteet ovat kelmun alla lautasella. Asiakas
täyttää sämpylänsä pöydässä itse. Näin kurkut tai tomaatit eivät tee sämpylästä
lötköä, Inkala sanoo.

Moniviljasämpylät
ovat valmispakasteita, jotka tarvitsee vain sulattaa. Viinerit tulevat
raakapakasteina ja niitä paistetaan joka aamu.

Golfarit
nauttivat kakkuja

Vierumäen
golfkentän yhteydessä on useita ravintoloita ja kahviloita.

-Mennyt kesä oli tosi hyvä. Meillä on tarjolla
tuotteita joka makuun. On erikoiskahveja, joista latte on suosituin. Sämpylöitä
täytämme kinkun ja juusto lisäksi brie-juustolla, savulohella tai –porolla,
vuoropäällikkö Milla Juvonen kertoo.

-Kakkuja menee paljon. Vitriinissä on usein
esimerkiksi juustokakkuja, mud cakea, marja-suklaatorttua, mangotorttua tai
punaherukka-vaniljakakkua. Ne ovat täydellisiä herkutteluun, Juvonen tietää.

9 Minutes Break Bar Vierumäki

9 Minutes Break Bar on yksi Vierumäki Golf -keskuksen lukuisista kahviloista.

Vierumäki Kakkupala

Vierumäen Golfklubin ravintolat ja kahvilat palvelevat vaativiakin asiakkaita, jotka toivovat jotakin ekstraa. Mehevä juustokakku on höystetty hillotuilla hedelmillä. Idea toimii myös vitriinitarjoilussa.

TEKSTI

MARJA NYMAN

KUVAT
KRIIKUN MYLLY & VIERUMÄKI GOLF-KESKUS

Tiedoteryhmä