Kauas meno lippu on..

Kaukojunien
ravintolapalvelu muuttuu radikaalisti monipuolisempaan suuntaan kun juuri
lanseeratut DuettoPlus-vaunut tulevat käyttöön. Niiden annista vastaa Avecra,
joka tarjoaa ravintola-, kahvila- ja kioskipalveluita myös rautatieasemilla.

Avecra
Oy on VR Yhtymän ja Rail Gourmet Groupin omistama ravintolayhtiö.

-Meillä
työskentelee noin 400 ammattilaista, jotka palvelevat päivittäin tuhansia
asiakkaitamme 160 junassa ja 16 myyntipisteessämme ympäri Suomea, Avecran
kehityspäällikkö Sanna Närhinen kertoo.

vr_allegro_26palvelu_f1b9295.jpg_pieni.jpg : 18Kb<br />

Avecran liikevaihto on
noin 36 miljoonaa euroa ja asiakkaita on miljoonia vuodessa.

Asemaravintoloiden
lisäksi junapalveluilla on 71 ravintolavaunua ja 38 myyntikärryä. Tammikuun
alussa lanseerattu Uusi DuettoPlus-ravintolamaailma lähtee kaupalliseen
liikenteeseen tammi-helmikuussa.

DuettoPlus-ravintolavaunut on täysin uusi konsepti. Alhaalla on ravintolavaunu, välitasolla kahvila-kioski ja
ylhäällä matkustajapaikkoja, jotka sopivat erityisen hyvin seurueille tai
kokoustajille. Anniskeluoikeudet ulottuvat matkustajaosastoon, joten
ravintolasta voi noutaa ruokaa ja juomia myös sinne.

- Vaunuja on tulossa liikenteeseen yhteensä 26, viimeiset valmistuvat
alkuvuodesta 2015, Närhinen sanoo

kahvilaa_pieni.jpg : 20Kb<br />

Täysin uudenlaiset Duetto-ravintolavaunut aloittavat
liikenteessä tammi-helmikuun vaihteessa.

Liikkuvan kaluston haasteet

Närhisen monimuotoiseen
työhön kuuluvat muun muassa
vastaaminen liiketoimintastrategian
käytäntöön panosta, projektisalkusta sekä erilaisista projekteista, tuotekehityksestä
ja valikoimahallinnasta kuten myös vuosisopimusneuvotteluista
tavarantoimittajien kanssa.

Ravintolalinjan yksiköt toimivat kuten mitkä tahansa
kahvila-ravintolat.

-Ketjuohjausnäkökulmasta
ravintolalinjan haasteena on, että siellä on 12 eri konseptia, joiden tulee
erottua toisistaan, mutta kuitenkin volyymietua pitäisi saada
valikoimahallintanäkökulmasta.

Junapalveluiden osalta haasteita
onkin hieman enemmän.

-Ruokaravintola-,
pub-, kahvila- ja kioskikonsepti sijaitsee samassa tilassa. Ravintolavaunukaluston
tilojen ja varustuksen vuoksi tarjoilujen kokonaisvalikoima on suppea ja
rinnakkaistuotteita on hyvin vähän.

-Suunnittelussa
pitää myös huomioida, että ravintolavaunutyyppejä on kuutta erilaista, Duetto
mukaan lukien seitsemän niin kauan kuin vanhat ovat vielä liikenteessä.
Jokaisessa niistä oma laitekantansa ja ne ovat muutenkin erilaisia layoutiltaan.

sanna-7172_pieni.jpg : 27Kb<br />

Avecran kehityspäällikkö
Sanna Närhinen työskentelee haastavassa tehtävässä. Muun muassa junien
ravintolavaunuissa tilanteet elävät vaikkapa oikuttelevien säiden takia.

Vaatimuksia tuotteille

Ravintolavaunussa työskentelee yhdestä
neljään junatarjoilijaa riippuen kysynnästä. Ravintoloiden tuotevalikoima on
ymmärrettävästi suppea ja olosuhteet vaihtelevat.

-Koska
ravintolavaunut liikkuvat jatkuvasti, niillä on rajalliset
täydennysmahdollisuudet. Toimituksissa pitää huomioida myös minuuttiaikataulu,
joka junilla on.

Harkitussa valikoimassa hyväksi
havaitut tuotteet pääsevät näkyvästi esiin.

-Yhteistyömahdollisuuksia
meillä on muun muassa merkittävä näkyvyys jonka voimme tarjota sekä hyvät
volyymit yksittäisille tuotteille, Närhinen huomauttaa.

Junakohtaiset kysynnät vaihtelevat
suuresti. Tuotteiden säilyvyyden pitää olla mahdollisimman pitkä, jotta
hävikkiä voidaan hallita.

Ideaalituote logistiikan
näkökulmasta olisi lämpimässä pitkään säilyvä tuote. Näitä ei kuitenkaan
juurikaan ole valikoimassa lähinnä laatunäkökulman vuoksi ja asiakkaat toivovat
tuoreita tuotteita. Myllyn Paras –tuotteista Avecra käyttää jauhoja sekä jonkin
verran makeita pakastetuotteita.

joulu_800.jpg : 47Kb<br />

Yllättävää, mutta Myllyn Paras –tuotteista Avercran suurin myyntihitti
on joulutorttu vuodesta toiseen.

-Olemme tehneet
yhteistyötä myös vitriinien esillelaiton suunnittelussa sekä tuotekehityksessä,
Närhinen sanoo.

MARJA NYMAN

KUVAT

AVECRA

MYLLYN PARAS

Tiedoteryhmä