Haastattelussa Suomen Keittiömestareiden puheenjohtaja Ulla Liukkonen

Ulla Liukkoselle asiakas on kuningas

Keittiömestareiden
puheenjohtaja Ulla Liukkonen tietää mistä puhdas ja maukas ruoka tulee. Hän
kehottaa olemaan ylpeitä suomalaisen ruokaperimän rikkaudesta. Hän korostaa,
että asiakkaan tarpeet ovat työn lähtökohta.

Itäsuomalainen
hersyvä nauru ja vilkas puhe ovat keittiömestari Ulla Liukkosen tavaramerkkejä.
Niiden ansiosta hän jäi mieleen myös tv:n TopChef –kisasta.

-On ollut yllätys, että niin moni ihminen
tunnistaa. Facebook-sivutkin menivät alussa tukkoon, Ulla nauraa.

Ulla Liukkonen

Hän ei kadu
kokemustaan vaikka putosikin varhaisessa vaiheessa.

-Halusin laittaa itseni likoon. Kokemus oli
hieno. Sain paljon uusia vaikutteita, ja toivon, että jätin jotakin itsestäni
toisille. Erityisesti minua lämmitti keittiöguru Hans Välimäen kiitos
aitoudestani ja asenteestani.

Suomen
Keittiömestarit ry:n puheenjohtajana toimiva Ulla on ensimmäinen nainen
Pohjoismaissa kyseisessä tehtävässä.

-Olen sellainen keittiömestareiden äiti. Top Chef
–kisassakin kannoin huolta nuoremmista, annoin neuvoja, kuuntelin ja kannustin.
Kukaan ei ole seppä syntyessään, mutta yrittäminen ja oikea asenne pitää
palkita.

Perinteet päivitettävä

Rakkaus
ruokaan, sen tekemiseen sekä leipomiseen lähtee lapsuudesta. Ulla on
seitsenlapsisen perheen nuorin ja oppinut työhön jo pienestä.

-Nenä tuskin ylsi tuvan pöydälle kun rypytin
ensimmäisiä karjalanpiirakoita. Marja- ja sienimetsässä piti olla aina mukana.
Opin tietämään mistä hyvä ruoka tulee, missä ja miten se kasvaa, miten se
otetaan talteen ja miten siitä laitetaan aterioita.

Ullasta piti
alun perin tulla kodinhoitaja. Ruokamaailma vei voiton. Hän viihtyy
kotiseudullaan Lappeenrannassa, sen hiljaisuudessa ja rauhassa. Hän haluaa olla
mukana kehittämässä alueen ruokakulttuuria.

-Lähiruoka on päivän sana, se on ollut minulle
itsestäänselvyys aina. Suomalainen ruokakulttuuri on niin rikas, eri alueilla
on niin paljon erilaisia tapoja ja perinteitä. Niitä vaalitaan parhaiten
päivittämällä. Loistavien raaka-aineiden ja perinteiden rinnalle pitää tuoda
jotain uutta, joka vastaa nykypäivän ja –ihmisen tarpeita.

Keittiöstä salin puolelle

Ullalla on
takanaan raskaat pari vuotta. Hän on sairastanut keittiöihmisten ammattitaudin,
olkanivelen jäätymisen. Hän on menettänyt sairauden murtaman puolisonsa. Hän on
vaihtanut työpaikkaa. Onnistuneen olkaleikkauksen ja kuntoutuksen jälkeen hän
on juuri aloittanut uuden työn lappeenrantalaisen Linnoituksen Krouvi
–ravintolan keittiömestarina. Järjestyksessä toinen ruokakirja on valmisteilla.

-Jotkut syövät elääkseen, meillä on onni elää
syödäksemme. Ruoka on minulle ja koko työpaikkani tiimille paitsi työ, myös
intohimo ja rakkaus, hän kiteyttää.

Ulla
kehottaa keittiöläisiä unohtamaan perinteisen roolinsa olla piilossa katseilta.

-Keittiöväen pitäisi mennä saliin, tervehtiä
asiakkaita, kertoa ruoasta ja varmistaa tyytyväisyys. Keittiöläisten pitäisi
olla mukana palavereissa, joissa päätetään suurten juhlien
ateriakokonaisuuksista. Heillä on ammattitaitoa informoida asiakasta mikä
toimii ja mikä ei.

-Kun keittiömestari tai kokki näkee asiakkaan, on
hänen helpompi muistaa työn tärkein sääntö: valmista jokainen annos kuin asiakkaasi
olisi kuninkaallinen, yhtä suurella huolella ja rakkaudella.

Ulla Liukkonen ja ensimmäinen ruokakirja Ullan eväät

Ulla
Liukkosen, 55, ensimmäinen ruokakirja on aloittelijaakin innostava, helppo ja
täynnä perinneherkkuja tirripaistista lepuskaan. Ruoat kertovat hänelle
tarinoita, ja hän itse sepittää tarinoita ruokaa tehdessään. Ullaa on kehotettu kirjoittamaan enemmän ja tuomaan Metsäkeijun marjakeiton
tai Villimiehen muusin tarinat toistenkin luettaviksi.

-Kevät on minulle ihaninta aikaa. Rakastan poimia
vaikkapa pikkuruiset nokkoset pihalta ja keittää niistä keiton. Arvostan
tuoreutta, puhtautta, hienovaraisia makuja, vanhan kansan tapoja tehdä ruokaa
kunnioittavasti ja suurella sydämellä.

TEKSTI JA
KUVAT

MARJA NYMAN

Tiedoteryhmä