TOP 10 -vinkit ruokahävikin vähentämiseen

TOP 10 -vinkit ruokahävikin vähentämiseen

1. Jos tuotteessa on Parasta ennen -merkintä, se on varsin todennäköisesti käyttökelpoista vielä merkityn ajankohdan jälkeen. Voit hyvin nauttia tuotteita, jos ne ulkonäön, hajun ja maun perusteella vaikuttavat olevan kunnossa. Vain hyvin helposti pilaantuvat tuotteet, kuten liha ja kala on merkitty Viimeinen käyttöpäivä -tunnuksella. Sitä on syytä noudattaa. Päiväykset on hyvä tarkistaa jo kaupassa.

2. Säilytä ruoat oikein. Katso säilytysohjeet pakkausmerkinnöistä ja opettele kullekin elintarvikkeelle oikea säilytyspaikka. 

3. Järjestä ruoat ja tuotteet kaappeihin niin, että nopeammin vanhenevat ovat edessä.

4. Merkitse avaamispäivä sellaisiin tuotteisiin, joita et käytä kerralla tai heti lähipäivinä. Ohut permanenttitussi on hyvä apu. Näin tiedät, kuinka kauan suolakurkkupurkki tai kermatetra on ollut auki.

5. Leivästä voi olla fiksua pakastaa osa saman tien, vaikkapa puolet vaaleasta ja puolet tummasta. Saat myös vaihtelua eikä leipä jää syömättä kyllästymisen takia.

6. Mieti, mitä ostat jo ennen kuin menet kauppaan. Osta vain tarpeeseen, ei mielitekojen mukaan. Kauppaan ei kannata mennä nälkäisenä.

7. Vältä liian suuria pakkauksia. Esimerkiksi hedelmät on viisasta usein ostaa mieluummin irtomyynnistä kuin valmiiksi pakattuna. Näin voi valita itselleen sopivan määrän.

8. Pidä ajoittain kaapintyhjennyspäiviä ja kehittele ruokaa siitä, mitä kaapissa sattuu olemaan. Puurokin on hyvä ateria!

9. Taio tähteistä:

  • Käytä nuutuneet hedelmät piirakkaan, pannariin tai smoothieen.
  • Pilko kuivahtanut leipä kuutioiksi ja tikuiksi, paahda pannulla öljyssä krutongeiksi salaattiin tai keittoon, napostele tai dippaa tikkuja perunalastujen sijaan.
  • Keitetty peruna maistuu siivutettuna vaikkapa leivän päällä, muusin voi käyttää sämpylöiden, rieskan, piirakan tai pizzan taikinaan. 

10. Lajittele jätteet. Tutkimusten mukaan biojätteitä päivittäin lajittelevissa kotitalouksissa ruokahävikkiä syntyy vähemmän verrattuna talouksiin, jotka lajittelevat biojätteensä harvemmin. Jätteen lajittelu kannattaa myös siksi, että lajiteltu biojäte saadaan hyödynnettyä kompostimullaksi tai energiaksi.

Teksti: Maa- ja kotitalousnaiset osana Parasta arjessa -kampanjaa

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.