Perinnetietona kulkevista resepteistä digiaikaan

Aamulla leivottavat sämpyläpalat

Parasta arjessa auttaa myös uusavutonta

Maailma on muuttunut paljon ajoista, jolloin reseptit kulkivat suusta suuhun sukuperintönä. Keittotaidot oli opittava ennen itsenäistymistä, jotta tuleva perhe pysyi leivässä. Valmiin ruuan aikakaudella keittotaito ei ole selviytymisen kannalta tärkeää, mutta onneksi valtaosa nuoremmasta polvesta on edelleen kiinnostunut ruoasta ja sen valmistuksesta.  

Kotitalousopettajia on koulutettu Suomessa vuodesta 1957. Pakollisena kotitaloutta opetetaan seitsemännellä luokalla, valinnaisena yläkoulun viimeisillä luokilla ja joissain kouluissa jo kuudennella luokalla. Kotitalous on säilyttänyt asemansa suosittuna valinnaisena. Digiajan lapset ja nuoret osaavat myös sujuvasti etsiä reseptiikkaa ja valmistusvideoita verkosta. 

Silti tarve perustiedoille ja taidoille on olemassa. Myllyn Paras on tuottanut jo vuosikymmeniä perusreseptiikkaa arjen konstailemattomaan ruuanlaittoon. Ruualla hifistelevien reseptien sijaan on keskitytty ihan tavallista kotiruokaa syöviin suomalaisiin. 

Parasta arjessa -sivusto auttaa onnistumaan keittiössä

Parasta arjessa -sivusto syntyi auttamaan perustietojen ja taitojen kertauksessa, tarjoamaan yksinkertaisia ja taloudellisia reseptejä, suunnittelemaan ostoksia ja vähentämään hävikkiä. Sivustolta löytyy ohjeet sämpylätaikinaan ja makaronilaatikkoon, lista keittiöön tarvittavaan välineistöön, asiaa keittiöhygieniasta ja ruuan säilytyksestä sekä esimerkiksi ’kauppakasseja’ – ostoslistoja, joilla valmistat 1-2 hengen talouteen koko viikon ruoat edullisesti.  

Tähteiden käyttövinkkejä à la parastaarjessa.fi

Kuiva leipä: 
Pilko kuutioiksi ja tikuiksi, paahda pannulla öljyssä krutongeiksi salaattiin tai keittoon, napostele tai dippaa tikkuja perunalastujen sijaan.
Suurusta sosekeitto murustamalla kuivaa leipää. Anna vielä kiehua ja soseuta lopuksi.
Tee köyhiä ritareita tai lämpimiä voileipiä.
Keitä ruisleivästä puolukkapuuroa.
Herkuttele leipävanukkaalla tai pappilan hätävaralla.

Kasvikset:
Hiukan nahistuneen jäävuorisalaatin tai keräsalaatin saa rapeaksi laittamalla salaatti kulhoon ja kaatamalla salaatin päälle jääkylmää vettä tai jääpaloja. Anna salaatin seistä vedessä jääkaapissa noin puoli tuntia ennen käyttöä. Raasteet sopivat uuniruokiin, kastikkeisiin tai sämpylätaikinaan.
Purjon, chilin tai ruukkuyrtin voi pilkkoa kerralla. Pakasta ylijäävä osa pienissä pusseissa tai rasioissa kerta-annoksina ja lisää jäisenä ruokaan.

Kotiruoka:
Käytä puuron, kasvissose- tai tomaattikeiton loput nesteeksi sämpylätaikinaan. Jatka paistosta, laatikkoa tai wokkia kypsennetyillä kasviksilla.
Pakasta pienikin annos, ota evääksi tai lämmitä mikrossa kun tarvitset yhden hengen pikaruokaa.
Nauti kypsää kalaa tai lihaa leivän päällä leikkeleen sijaan, käytä keittoon, kääräise tortillaan tai rieskaan kasvisten ja kastikkeiden kera.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.