Lautasmalli auttaa syömään terveyttä edistävästi

Lautasmalli auttaa syömään terveyttä edistävästi

Peruslautasmalli pätee, kun ruokana on esimerkiksi perunaa, kastiketta ja salaattia. Täytä puolet lautasesta kasviksilla, esimerkiksi raasteilla, salaatilla ja lämpimällä kasvislisäkkeellä. Perunan osuus lautasesta on noin neljännes. Perunan sijaan voit syödä pastaa, riisiä tai muita viljavalmisteita kuten ohrasuurimoita. Lautasesta noin neljännes jää kala-, liha- tai munaruoalle, jonka voit korvata palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruoalla. Valitse ruokajuomaksi rasvatonta maitoa, piimää tai vettä. Lisäksi ateriaan kuuluu täysjyväleipää, jonka päällä on sipaisu pehmeää kasvisrasvalevitettä. Marjat tai hedelmät jälkiruokana täydentävät aterian. Maitovalmisteen ja jälkiruoan voit jättää syötäväksi myös välipalana.

Lautasmallia voi myös soveltaa. Esimerkiksi ruokaisa salaatti tai runsaasti kasviksia sisältävä wokki tai pasta on usein jo sellaisenaan varsin hyvin lautasmallia vastaava. Jos salaattiin ei kuulu energialisäkettä (peruna, pasta, riisi), nauti lisäksi pari palaa täysjyväleipää kasvisrasvalevitteellä siveltynä. Myös hampurilainen voi olla hyvä ateria, kun sitä täydentää kasviksilla.

Monet valmisruoat ovat hyviä valintoja arjen kiireessä, jos ei aina ehdi kokata. Täydennä ateriaa reilulla annoksella kasviksia.

Teksti: Maa- ja kotitalousnaiset osana Parasta arjessa -kampanjaa

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.