Laita laskiaispulliin yllätystäyte - kinuski haastaa hillon ja mantelin

Kinuski Laskiaispullat

Seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä vietettävä laskiainen ajoittuu tänä vuonna maaliskuun 2. päivälle. Mäenlaskun päälle tarjoiltavat herkulliset laskiaispullat on perinteisesti täytetty joko hillolla tai mantelimassalla, mutta uskallatko tänä vuonna kokeilla jotakin erilaista?

Laskiainen on paaston alkamista edeltävä juhla, jonka juuret ovat kevään, hedelmällisyyden ja uuden elämän kunnioittamisessa. Alun perin pakanallisiin menoihin perustuva laskiainen liitettiin kristinuskoon yhdistämällä se Jeesuksen paastoon erämaassa. Nykyään laskiaisena keskitytään lähinnä mäenlaskuun ja jääkelkoilla leikkimiseen, vaikka mäestä enää harvemmin kuulee perinteisen, hyvää satovuotta tavoitelleen huudon:

”Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kuin nurkanpäitä ja nauriita kuin lautasia!”

Ennen paaston alkamista on tapana juhlia ja herkutella, ja mikäpä siihen tarkoitukseen sopisikaan paremmin kuin kermalla ja makealla täytteellä viimeistelty pulla. Mantelimassa ei monille maistu, joten hurmaa pienet ja isommat vieraat tänä vuonna sydämenmuotoisilla kinuskitäytteisillä laskiaispullilla!

Kinuskilaskiaispullat

n. 20 – 30 kappaletta

5 dl maitoa tai maitojuomaa

50 g hiivaa

1-2 tl suolaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 muna

n.15 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 1 kg)

n.150 g voita tai margariinia

Täyte:

2 dl vaahtoutuvaa kermaa

½ dl kinuskikastiketta

n.3 dl vadelmahilloa

Pinnalle:

munaa

raesokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta paksu pötkö ja jaa se 20-30 osaan riippuen siitä, kuinka isoja pullia haluat. Pyörittele paloista pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista. Voit myös jättää raesokerin pois ja laittaa lopuksi paistetun pullan päälle tomusokeria. Paista pikkupullat n. 225-asteisen uunin keskitasolla 8-10 min.

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, lisää siihen varovasti huoneenlämpöistä kinuskikastiketta, sekoita vain vähän. Leikkaa jäähtyneistä pullista hattu irti. Laita pullan väliin reilusti vadelmahilloa ja kinuskikermaa.

VINKKI: Voit tehdä myös mansikkaisia laskiaispullia. Käytä tällöin täytteeksi 2½ dl vaahtoutuvaa mansikkakermaa, 100 g mansikkahilloa sekä 3 dl mansikoita viipaleina.

Sydänpullat

16 kpl pieniä tai 8 kpl hyvin isoja pullia

1 annos (5 dl nestettä) itse tehtyä Myllyn Paras Pullataikinaa

1 muna

1 dl raesokeria ja mantelirouhetta

Täyte:

2 dl vaahtoutuvaa kermaa

0,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 dl maitorahkaa

n. 2 dl mansikkahilloa

Valmista ensin 5 dl annos pullataikinaa. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Kauli kohonnut taikina isoksi, melko paksuksi (3 cm) levyksi kooltaan n. 60 x 40 cm. Ota taikinalevystä melko isolla, halkaisijaltaan n. 10-12 cm sydänmuotilla sydämiä. Jos et omista muottia, tee sydämet veitsellä leikaten ja muotoillen. Voit myös leikata levyt neliöiksi tai kolmioiksi, mikäli sydämen muotoilu tuntuu liian vaikealta ilman muottia.

Kaaviloi reunoiksi jääneet pullataikinapalaset uudelleen ja tee vielä niistäkin sydämiä. Anna pullasydämien kohota kaksinkertaisiksi paksuudeltaan leivinliinalla peitettyinä lämpimässä paikassa (n.1 tunti). Hyvä paikka on 40-asteisen uunin keskitasolla tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä.

Voitele hyvin kohonneet pullat munalla, ripottele päälle raesokeria (ja mantelirouhetta). Paista 210-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min kauniin keltaisiksi. Paras pulla on juuri ja juuri kypsää eli älä paista pullia kuiviksi!

Halkaise hieman jäähtyneet pullat keskeltä kahtia ja laita väliin mansikkahilloa ja kermarahkaa (vatkaa sitä varten kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokerit).

Mikäli haluat isoja, reilunkokoisia laskiaispullia, älä halkaise pullia, vaan laita kaksi pullasydäntä päällekkäin ja väliin hilloa + kermarahkaa.

Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Teksti: Viestintätoimisto Deski Oy, 2014

Tuote:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.