Kauratrendille ei näy loppua

avokadotuorepuuro

Kauraa on viljelty Suomessa jo rautakaudelta, noin 500 eaa. Tänä päivänä Suomi on Kanadan jälkeen toiseksi suurin kauran vientimaa. Suomalainen syö noin 6,4 kiloa kauraa vuodessa, ja trendistatuksesta nauttivan raaka-aineen kasvu näyttää jatkuvan myös tulevaisuudessa. 

Hyvinkäälle perustettiin kauramylly vuonna 1928. Kotimainen viljanviljely oli kovassa kasvussa, mutta kaurat menivät lähinnä hevosten ruuaksi. Yhdysvalloista sen sijaan tuotiin kaurasuurimoita kauppoihimme kuluttajapakkauksissa. Nykyisen Myllyn Paras -tuottajan ensimmäinen kaurabrändi syntyi keskelle lamaa nimellä Oma-Jyvä. Kaurapuurosta tulikin pula-ajan ruoka, kalliimpien raaka-aineiden jäädessä peruskuluttajan arjessa vähemmälle.  

Polttoaineesta terveystietoisen valinnaksi

Kauraa syötiin pitkään lähinnä puurona. 1950-luvun keittokirjassa puuron tähteet neuvottiin käyttämään kala- tai vihanneskeiton suurusteeksi. Moni käyttää yhä perimätietona ylijääneet puurot leipätaikinaan tai pannukakkuun. Kaurasta on tullut kuitenkin paljon muutakin kuin peruspuuron raaka-aine. Terveystietoinen aika suosii nyt kauraa muun muassa siksi, että beetaglukaanin tiedetään alentavan kolesterolia. Kaurassa on myös paljon proteiineja, vitamiineja ja antioksidantteja. 

Kaura taipuu moneksi 

Kaura sopii hyvin leivontaan, maitoa korvaavaksi kaurajuomaksi, välipalapatukoihin tai smoothien ruokaistajaksi. Viime vuosien hitti, tuorepuuro, on kätevä eväs, joka valmistuu liki itsekseen. Tuorepuuron voi laittaa tekeytymään jääkaappiin jo illalla, ja nauttia aamupalaksi ilman keittämisen vaivaa. Kokeile vaikka suklaista avokado-tuorepuuroa!

Suklainen avokado-tuorepuuro

1 annos

1 avokado
1 tl sitruunamehua
1 dl Myllyn Paras Pikakaurahiutaleita
2 rkl kaakaojuomajauhetta
1 dl pehmeää maitorahkaa
½ tl vaniljasokeria
pinnalle pala tummaa suklaata rouheena

Kuori ja pilko avokado kulhoon, purista päälle sitruunamehua. Lisää hiutaleet, kaakaojuomajauhe ja rahka, survo haarukalla tasaiseksi tahnaksi. 

Mausta vaniljasokerilla. Ripottele pinnalle suklaarouhetta. Anna tekeytyä jääkaapissa vaikka yön yli.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.