Järjestä rapujuhlat! Näillä ohjeilla pöytä koreaksi

Kreolikatkarapuvartaat

Syksyn myötä saapuu myös suussa sulavien saksiniekkojen sesonki. Niin tuoreet kuin pakasteravutkin maistuvat mainioilta, kun ne kuoritaan oikein ja tarjoillaan tunnelmaan panostaen.

Rapujuhlien sisustukseen kannattaa satsata. Sesongin aikana raputeemaan sopivaa rekvisiittaa löytyy lähes jokaisesta vähittäiskaupasta. Juhliin kannattaa varautua myös riittävällä määrällä servettejä ja jopa ruokalapuin – onhan rapujen syöminen sottaista puuhaa. Rapujuhlien perinteisiin kuuluu myös jääkylmien snapsien nauttiminen ruokailun lomassa.

Ravut pestään huolellisesti ennen keittämistä. Ravut viihtyvät suolalla ja tillillä maustetussa keitinvedessä noin kymmenen minuuttia koosta riippuen. Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin syntyvästä raosta. Ennen tarjoilua ravut jäähdytetään. Ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tuntia keittämisestä.

Rapujen kuorimiseen taas on omat kikkansa. Ensin otetaan tukeva ote saksista ja irrotetaan ne tyvestä. Saksiosat katkotaan nivel kerrallaan ja niistä imetään mehut ja lihat. Saksen pienempään haaraan pääsee käsiksi, kun ottaa avuksi rapuveitsen. Naksauta kärki auki ja imaise herkullinen mehu parempiin suihin. Tyhjennä samalla tavoin isompi saksi. Ota sitten kiinni ravun selkäpanssarista ja käännä se selälleen pyrstö itseesi päin. Irrota pyrstö selkäpanssarista taittamalla sitä viimeisten jalkojen kohdalta. Nautiskele selkäpanssarista löytyvä liemi ja kaavi panssarin sisäpinnalta maukas rapuvoi. Leikkaa pyrstö sivusta auki ja kuori se. Irrota pyrstölihan päältä lihasuikale ja poista sen alta tumma suoli. Tämän jälkeen pyrstön voi syödä joko sellaisenaan tai tillillä maustetun paahtoleivän päällä. 

Jos taas rapumerta ammottaa tyhjyyttään eikä saksiveikkoja löydy pakasteestakaan, voi rapujuhlan järjestää myös näitä reseptejä käyttämällä. Valmiita ruokia tarjoamalla voi välttää myös suurimman osan sotkusta.

Kreolikatkarapuvartaat

Kreolikatkarapuvartaat ovat elokuun kuutamoöiden illanistujaisiin oivaa tarjottavaa. Cajun-mausteseos sisältää paprikaa, valkosipulia, sipulia, valkopippuria, mustapippuria, cayennepippuria, timjamia ja oreganoa. Maustesekoituksen tilalla voi käyttää vartaisiin edellä mainittuja mausteita erillään.

4:lle

1 kg  kuorellisia katkarapuja

Marinadi:

1 pieni sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
1 rkl cajun-maustesekoitusta
1 rkl sitruunamehua
2 rkl öljyä
2 tl vahvaa sinappia
1 hienonnettu chilipalko
1 tl suolaa

Lisäksi:

puisia varrastikkuja

Liota puisia varrastikkuja vedessä noin puoli tuntia, jotta ne eivät syty niin helposti palamaan grillissä. Sekoita marinadin aineet keskenään. Laita kuorimattomat, sulatetut ravut marinadiin vähintään pariksi tunniksi.

Tikuta ravut vartaisiin. Paista vartaita kuumassa grillissä muutama minuutti molemmin puolin.

Britan katkarapupiirakka

Valmista taikina itse tai käytä pakastetaikinaa. Sekä piirakkataikina että lehtevä voitaikina sopivat reseptiin mainiosti. Täytteessä sinihomejuusto tuo säväyksen katkarapujen kanssa.

Piirakkavuoka, halkaisija n. 26–28 cm

Taikina:

3 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
2 rkl vettä

Täyte:

n.200 g kuorittuja katkarapuja
n.100 g sinihomejuustoa
½ dl hienonnettua tilliä
1 tl sitruunapippuria
½ tl valkopippuria
2 munaa
2 dl ruokakermaa
2 dl juustoraastetta

Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita aineista nopeasti taikina. Laita taikina jääkaappiin n. 30 minuutiksi. Painele laakean piirakkavuoan pohjalle. Mikäli on kiire, taikinan voi taputella vuokaan jauhoja apuna käyttäen ilman jääkaappiin laittoa.

Esikypsennä pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min. Laita kypsennetyn piirakkapohjan päälle katkarapuja, murustettua sinihomejuustoa, tilliä ja juustoraastetta. Mausta täyte. Kaada piirakan päälle muna-kermaseos ja paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla n. 30 min.

VINKKI: Voit käyttää myös valmista Myllyn Paras Voi- tai Lehtitaikinaa (1 pkt) piirakan pohjana.

Pinaattinen pastasalaatti

Salaattipinaatti tai mizuna eli japaninpersilja sopivat tähän salaattiin. Salaatti saa maustua ennen tarjoilua, jotta kastikkeen maku imeytyy makaroneihin.

6:lle lisäkkeeksi tai 4:lle pääruoaksi

500 g Myllyn Paras Keltainen Sydän Makaronia
tai Keltainen Kukka Makaronia
4 sipulia
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaloituna
250 g salaattipinaattia tai vastaava määrä mizunaa eli japaninpersiljaa
1 dl paahdettuja pinjansiemeniä (50 g)
2 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
¾ dl oliiviöljyä
½ chilipalko hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä

Keitä makaroni pakkauksen ohjeen mukaan. Anna pastan jäähtyä. Poista pinaatista lehtiruodit ja suikaloi lehdet. Puhdista sipulit ja viipaloi ne. Lisää sipulit yhdessä tomaattien, pinaatin, pinjansiementen sekä oreganon kanssa pastan joukkoon.

Sekoita öljyn joukkoon chili ja valkosipuli. Mausta öljy sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Kaada maustettu öljy salaatin joukkoon ja sekoita hyvin. Salaatti saa maustua ennen sen nauttimista.

Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Teksti: Viestintätoimisto Deski Oy, 2014

Tuote:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.