Ilahduta isää suolaisilla ja makeilla leivonnaisilla

Suolaiset joulutortut

Isänpäivä alkaa perinteisesti sänkyyn kannetulla aamiaisella ja omin pienin käsin tehtyjen lahjojen antamisella. Pieteetillä askarrellut kortit ja käsityöt kaipaavat seurakseen myös makulahjoja. Kokeile tällä kertaa marjaleivoksia ja suolaisten torttujen kimaraa!

Isänpäivää alettiin juhlia ensimmäisenä Yhdysvalloissa, mutta vuonna 1949 isien juhlapäivä saapui kauppiaiden aloitteesta myös Pohjoismaihin. Viralliseksi juhlapäiväksi se kuitenkin hyväksyttiin vasta vuonna 1987, kun se lisättiin kalentereihin ja merkittiin myös liputuspäiväksi. Maailmalla merkkipäivän ajankohta vaihtelee, mutta Suomessa päiväksi on vakiintunut marraskuun toinen sunnuntai.

Isät ovat päivänsä ansainneet, sillä he auttavat jälkikasvuaan läksyissä, ja leikkivät, puolustavat, opastavat ja ohjeistavat lapsosiaan elämän mutkaisilla poluilla. Näytä arvostuksesi isää kohtaan leipomalla hänelle isänpäivänä erilaisia suolaisia torttuja ja maukkaita marjaleivoksia.

Kimara suolaisia tähtitorttuja

15 kpl

1 tai useampi pkt Myllyn Paras Voitaikinalevyjä (500g) tai Torttutaikinalevyjä (500g)

Levitä taikinalevyt leivinpaperille uunipellille ja anna niiden sulaa n. 15 minuuttia. Kaaviloi sulaneita levyjä hieman pidemmiksi, 21 cm pituisiksi. Jaa jokainen levy kolmeksi 7 x 7 cm neliöksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa (puoleen väliin). Nosta joka toinen kulma ylös ja nipistä ne keskelle alas painaen suppuun.

Paista torttuja 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 10 min. Koristele tortut jokaisen täytteen ohjeen mukaan.

Sinihomejuusto-oliivitäyte

125 g pehmeää sinihomejuustoa

75 g oliivirenkaita

1 dl pinjansiemeniä

0,5 dl tuoretta basilikaa

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja jaa jokaiselle tortulle vajaa ruokalusikallinen täytettä. Koristele pienillä oliivirenkailla ja pienillä basilikanlehdillä.

VINKKI: Vaihtelua saat käyttämällä täytteessä oliivien ja pinjansiementen tilalla mantelirouhetta.

Vuohenjuustotäyte

100 g viikunahilloa

200 g vuohenjuustoa

2 – 3 tuoretta rosmariinin oksaa

Laita jokaiselle tortulle teelusikallinen viikunahilloa, viipale vuohenjuustoa (palasina) ja pieniä rosmariinin palasia. Koristele pienillä rosmariineilla.

VINKKI: Viikunahillon tilalla voit käyttää mustikkamarmeladia.

Chilihärkätäyte

125 g grillihärkäleikkelettä tms. kuutioina

150 g chilituorejuustoa

1 dl tuoretta persiljaa silputtuna

Päälle: pieniä persiljanlehtiä

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Laita jokaisen tortun keskelle 1 rkl täytettä. Koristele lopuksi pienillä persiljanlehdillä.

VINKKI: Vaihtelua saat käyttämällä täytteessä tuorejuuston tilalla valkohomejuustoa.

Piparjuuri-kapristäyte

125 g piparjuurituorejuustoa

100 g isoja kapriksia

1 tl mustapippuria myllystä

Laita jokaiselle tortulle reilu teelusikallinen tuorejuustoa ja yksi iso kapris, ripottele päälle mustapippuria myllystä (rouheena). 

VINKKI: Vaihtelua saat lisäämällä täytteeseen juuston alle aprikoosihilloa.

Marjaleivokset

Tarvitset 10 pyöreää pientä piirasvuokaa, esim. silikonivuokaa tai foliovuokaa (halkaisija n. 7-8 cm), tai yhden iso piirasvuoan (25-30 cm).

Piiraspohjat:

1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikinaa (380g) tai Pyöreä Piirakkataikina, makeaa (380g)

Kypsälle pohjalle:

4 dl marjoja survottuna, esim. herukoita tai karviaisia

Täytevaahto:

2 dl vaahtoutuvaa kermaa

1 tlk vaniljarahkaa (200g)

1 dl Marianne-rouhetta

Koristeeksi:

marjoja, esimerkiksi herukoita tai karviaisia

mintunlehtiä tai ranskanpastilleja

Jaa sulanut taikina pienten sydän- tms. piirasvuokien pohjille ja reunoille. Paista piiraspohjia 200-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min kauniin värisiksi, isoa piiraspohjaa n. 15 min. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohjat.

Valmista täytevaahto. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja vatkaa vielä kiinteäksi. Mausta seos Marianne-rouheella. 

Survo marjat, levitä piiraille ja lusikoi päälle täytevaahto. Koristele tuoreilla marjoilla, yrteillä tai ranskanpastilleilla.

VINKKI: Halutessasi tummemman pohjan, käytä Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaa.

Katso myös video marjaleivoksiin

Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Teksti: Viestintätoimisto Deski Oy, 2013

Tuote:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.