Halloween on kummitusten ja karkkien juhla

Halloween Kuppikakut

Halloween on viime vuosien aikana vakiintunut myös suomalaisten syysjuhlaksi. Lokakuun lopussa tai marraskuun alussa järjestetään naamiaisjuhlat, joihin vieraat pukeutuvat pelottaviin asuihin. Halloween-juhlapöytään kannattaakin asiaankuuluvien hirvitysherkkujen lisäksi kattaa myös kammottavia koristeita tunnelmaa luomaan. Kokeile illan menussa esimerkiksi halloween-aiheisia kuppikakkuja tai amerikkalaisia pannukakkuja.

Halloweenia vietetään perinteisesti pyhäinpäivän aattona. Kelttiläisissä kulttuureissa uskottiin, että juuri tuona päivänä raja elävien ja kuolleiden maailman välillä katoaa ja henget saapuvat houkuttelemaan ihmisiä tuonpuoleiseen.

Halloween on varsin sokerikeskeinen juhla. Varsinkin Yhdysvalloissa henkien – eli kauhuasuihin pukeutuneiden lasten – juonilta voi säästyä lahjomalla kolkuttelijoita makeisilla. Halloween-juhlia voi siis elävöittää varaamalla mukaan korillisen makeita nameja, jota vieraat voivat ”Karkki tai kepponen!” –huudon saattelemana tyhjentää. Ilman jääneiden täytyy tietysti keksiä illan emännille ja isännille jotakin pientä ja harmitonta jäynää.

Tarjoiluiksi sopivat mainiosti halloween-teemaiset kuppikakut ja amerikkalaiset pannukakut, jotka vievät varomattoman juhlijan kielen helposti mennessään.

Pelkät makeat herkut käyvät varsinkin aikuisille juhlijoille yksitoikkoisiksi, joten mukaan kannattaa varata myös suolaista naposteltavaa. Esimerkiksi nakit kääntyvät nopeasti ja helposti sormiksi ja ketsuppi veriseksi dipiksi!

Halloween Kuppikakut

Leivo halloweenin tai syksyn juhliin kuppikakkuja käyttäen taikinaan kurpitsasosetta. Helpoiten teet kurpitsasoseen paahtamalla uunissa myskikurpitsaa (butternut squash) kuutioina (n. 200 asteessa n. 30 min) ja soseuttamalla ne. Voit myös kypsentää tähän reseptiin tarvittavan kurpitsakuutiomäärän mikroaaltouunissa (n. 10 min laakeassa astiassa).

Myskikurpitsa on väriltään vaalean beige ja muistuttaa muodoltaan päärynää. Mitä kypsempi myskikurpitsa on, sitä makeammaksi ja täyteläisemmäksi sen hedelmälihan maku muuttuu. Myskikurpitsan miedonmakuinen malto sopii hyvin sämpylätaikinaan, juustokakkuihin ja makeiden muffinien tekoon.

n. 15 kpl muffinikokoa

3½ dl  Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1½ dl  sokeria
2 tl  leivinjauhetta
2 tl  vaniljasokeria
150 g  tavallista lakritsia ohuina viipaleina
2 dl  kurpitsasosetta tai survottua banaania
1 dl  juoksevaa margariinia, laktoositonta voita tai margariinia
3  munaa

Koristeluun:

1 dl  kuohukermaa
7 Kick-patukkaa (140 g)
valkoista sokerikuorrutetta
oransseja tai valkoisia karkkeja

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Voit käyttää myös muuta rasvaa kuin pullomargariinia, sulata ja jäähdytä rasva tällöin ensin. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min.

Koristelua varten tee lakritsitoffee: lämmitä kerma kattilassa ja lisää joukkoon Kick-patukat. Keitä miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia. Anna hieman jäähtyä ja levitä muffinien päälle. Anna jäähtyä jääkaapissa. Pursota valmista sokerikuorrutetta muffinien pinnalle renkaiksi ja vedä hammastikulla viivat ulospäin, jotta saat seittikuvion pinnalle. Laita vielä keskelle oranssi tai valkoinen karkki.

VINKKI: Jos et halua keittää lakritsitoffeeta, käytä päälle valmista lakritsikastiketta, joskin se on valuvampaa.

Amerikkalaiset pannukakut vaahterasiirapilla

Paista pannukakut miedolla lämmöllä. Niiden sisältämä hunaja paitsi nopeuttaa kauniin kullanruskean sävyn muodostumista, myös palaa helposti liian kuumassa lämpötilassa.

Kokeile pähkinävoin, banaanin sekä hunajan tai suklaapähkinävoin kera. Taivaallista!

noin 10 kpl amerikkalaista kokoa

5 dl  piimää
½ dl  voisulaa
1 tl  soodaa
2 rkl  vaahterasiirappia
1 pss  Myllyn Paras Lettu- ja vohvelijauhoja
2 tl  vaniljasokeria

Lisäksi:

vaahterasiirappia ja marjoja tai kirsikkahilloa

Sekoita piimään voisula, sooda ja vaahterasiirappi. Vispaa joukkoon lettujauhot, mausta vaniljasokerilla. Saat paksun pannaritaikinan.

Paista mahdollisimman pienellä paistinpannulla paksuja, vajaan senttimetrin paksuisia lettuja. Kuumenna pannu ensin kunnolla ja laske sen jälkeen levyn tehoa asentoon 3, jos 6 on maksimi. Paistaminen saisi kestää n. 3 min/puoli. Käytä paistamiseen voita.

Perinteinen lettupannukin kelpaa, mutta ihan amerikkalaiseen pannukakkukokoon ei näin päästä. Annostele tavalliseen lettupannuun mahdollisimman paksulti taikinaa. Tarjoile juoksevan hunajan tai vaahterasiirapin sekä kermavaahdon kanssa.

Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Teksti: Viestintätoimisto Deski Oy, 2014

Tuote:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.