Vanhanajan makaronilaatikko

Vanhanajan makaronilaatikko

Putki Spagetti on vanhanajan pitkä putkimakaroni. Moni on syönyt tätä laatikkoa mummolassa ja kaipaillut vanhaa reseptiä. Vanhanajan makaronilaatikko tehdään pitkistä putkimakaroneista. Pitkää reikäpastaa kutsutaan myös bugatini- ja zitonepastaksi. Pätki putkia erimittaisiin pätkiin tai keitä pitkinä putkina painaen veden alle (kuten spagettia), keittoaika 6 minuuttia. Perinteisesti makaronilaatikossa ennen vanhaan ei ollut lainkaan (jauhe)lihaa. Mausteetkin ovat vanhanajan yksinkertaiset: suola, sokeri ja valkopippuri.

noin 4:lle
250gMyllyn Paras Putki Spagettia
1iso sipuli
50-150gjuustoraastetta (esim. emmental)
2munaa
8dl(laktoositonta) maitoa
1rklsokeria
1tlsuolaa
tlvalkopippuria

Valmistusohje

Pätki putket lyhyiksi pätkiksi käsin taitellen. Keitä niitä pakkauksen ohjeen mukaan. Voit keittää putket myös pätkimättä. Kuullota sillä aikaa sipuli pannulla. Kaada putket ja sipulit voideltuun uunivuokaan, lisää sekaan haluamasi määrä paistonkestävää juustoraastetta. Sekoita munat, maito sekä mausteet, kaada vuokaan. (Jos käytät laktoositonta maitoa, sokerin lisäystä ei tarvita). Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 1 tunti.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Reseptin ominaisuudet


Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (23)

Äitini teki usein tätä makaronilaatikkoa. Hän ei laittanut siihen valkopippuria ja hän keitti makaronit täysmaidossa. Lapseni pitivät myös mummon laatikosta ja edelleen teen myös itse lapsilleni ja heidän lapsilleen. Se on toivelistalla jouluna kun käyvät. Ihana lapsuusruoka.
Tuota tehdään aina jouluna.
Myös minun lapsuuteni jouluun kuului makaroonilaatikko. Itse en siitä enää välitä, mutta äitini tulee meille jouluksi, niin teen sitä häntä varten. Satakunnasta kotoisin ja siellä pitoruokaa. Ei muistaakseni tullut sipulia eikä juustoakaan. Makaroonivelliä meillä myös syötiin ja se oli silloin hyvää:)
Olit tosi hyvää. Kiitos reseptistä!
Omaan lapsuuteeni kuului tähän Vanhanajan makaronilaatikkoon vielä kardemumma. Äitini suku on Etelä-Hämeestä, joten kai perinne tuli sieltä. Mutta maistuvaa se on ollut, nam!
Pöö makaronilaatikko maistuu ihanalta, Pöö on mun nimimerkki
Vinkkinä yleensä makaronilaatikon laittajille: Valmistusta voi nopeuttaa laittamalla keittämättömät makaronit muiden aineksien kanssa vuokaan ja kaatamalla päälle esim. kiehautetun lihaliemen, johon on sulatettu sulatejuustoa. Näin laatikosta saadaan esim. laktoositon ja munaton. Paistetaan normaalisti. Hyvää tulee!
Pohjalaiseen pitopöytään (eli häät ja hautajaiset) kuuluu ko. laatikko olennaisena osana (ilman juustoa) lanttu- maksa- ja porkkanalaatikon ohella. Herkullinen lisä, ja maistuu lapsivieraillekin ;o).
Kokeilkaa joskus keittää makaronit maidossa (pun.) ja toimikaa sitten ohjeen mukaan. Taivaallista...oma isoäitini opetti tämän.
Tosi maukasta,tulee äidin tekemä laatikko mieleen.

Pages